MASKINER & UTSTYR

Pon skal levere flere Cat-gravere med el-drift

I løpet av 2019 skal Pon levere minst en ny helelektrisk gravemaskinmodell.

-- Nå lanserer vi den splitter nye åttetonneren 307,5 også som Z-line, altså en elektrisk versjon som er montert i Norge, sier adm. dir. Erik Sollerud i Pon Norge.
-- Nå lanserer vi den splitter nye åttetonneren 307,5 også som Z-line, altså en elektrisk versjon som er montert i Norge, sier adm. dir. Erik Sollerud i Pon Norge. Foto: Bjørn Olav Amundsen
23. jan. 2019 - 13:10 | Endret 23. jan. 2019 - 13:19

Pon har produsert flere batteridrevne maskiner av modell 323 etter at de kom med den elektriske prototypen av modellen, og i slutten av januar får Veidekke det første eksemplaret.

– Etterspørselen er stor. Derfor lanserer vi nå den splitter nye åtte-tonneren 307,5 også som Z-line, altså en elektrisk versjon som er montert i Norge, sier adm. dir. Erik Sollerud i Pon Norge. Nyheten ble lansert på Arctic Entrepreneur i dag.

Han sier at Pon skal kunne levere ferdige batteridrevne maskiner i løpet av 2019.

  <i>Foto:  </i>
  Foto:  

Flere modeller

– Ambisjonen er å lansere en ny elektrisk maskin hvert år, men vi satser på å kunne levere også den nye ti-tonneren 310 med batteridrift i 2019, sier han.

– Å kunne levere en helt ny modell også med helelektrisk drift er en milepæl for oss, sier han.

Modell 307,5 ventes å ha fem til åtte timers drift med batteri, det samme som modell 323. Den batteridrevne versjonen av 307,5 har de samme spesifikasjonene og presterer det samme som den dieseldrevne versjonen, og blir så godt som lik sett utenfra.

– Vi tror mange etterspør helelektriske maskiner, og at etterspørselen vil øke mer og mer, sier Sollerud.

– Jeg vil understreke at uten hjelp fra Enova hadde vi hatt vanskeligheter med å gjennomføre det vi har gjort med helelektriske gravemaskiner, sier Sollerud.

Nye kompaktmaskiner

De nye batteridrevne maskinene er basert på en helt ny serie kompaktgravere fra Cat, modellene 307.5, 308, 309 og 310. Den første og den siste er versjoner med fast bom, mens 308 og 309 har svingbom. Pon Norge satser først og fremst på modellene 307.5 og 310, og den første 307.5-maskinen ble vist på Arctic Entrepreneur. Den har forøvrig i all stillhet gått i drift ved Fornebu ved Oslo i flere måneder.

– Maskinene med fast bom utgjør det viktigste markedet for oss. 307.5 er en 8,3-tonns maskin som erstatter modell 307, forteller Dagfinn Sand, som er ansvarlig for kompaktgraverne hos Pon Norge.

Den nye serien har fått mer elektronikk som skal gjøre det enklere å utnytte maskinen bedre. Løftekraften skal være forbedret med 15 prosent i hele serien.

– 10-tonnsutgaven 310 er en skikkelig rusk, og kan løfte 5,3 tonn på tre meters avstand, sier Sand.

Modellene i serien bruker mange av de samme delene, og det vil føre til lavere delekostnader, ifølge Pon.

– Og mer elektronikk, slik som elektronisk styrt hydraulikk, betyr redusert varmeproduksjon, sier han.

De første maskinene av modell 307.5 skal være leveringsklare i juni i år.

LES OGSÅ: Dette kjøretøyet er nå også en traktor

LES OGSÅ: 2018 satte nye rekorder i salg av anleggsmaskiner

LES OGSÅ: Nasta skal nå selge anleggsvalser fra Hamm

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.