ROMFART

Mars-helikopteret har sendt statusrapport hjem

Det lille helikopteret som torsdag landet på Mars om bord på Nasas robotkjøretøy Perseverance, har sendt statusrapport hjem. Systemene er i orden.

Trønderen Håvard Fjær Grip leder det historiske forsøket på å fly for første gang på en annen planet. Det lille helikopteret er 1,8 kilo tungt, og de to rotorene er 1,2 meter lange. De må rotere i mye høyere hastighet enn det som er vanlig på jorda fordi det er mye tynnere luft på Mars.
Trønderen Håvard Fjær Grip leder det historiske forsøket på å fly for første gang på en annen planet. Det lille helikopteret er 1,8 kilo tungt, og de to rotorene er 1,2 meter lange. De må rotere i mye høyere hastighet enn det som er vanlig på jorda fordi det er mye tynnere luft på Mars. Foto: Privat
20. feb. 2021 - 21:29

Statusrapporten fra den lille helikopterdronen Ingenuity ble mottatt i kontrollsenteret i Pasadena i California fredag.

Forskerne har nå sjekket batteriene og fått bekreftet at helikopterets ladestasjon fungerer som planlagt, opplyser Tim Canham, som leder helikopterprosjektet.

– Begge deler ser ut til å virke bra, sier han.

Ingenuity skal være tilkoblet undersiden av Perseverance imellom 30 og 60 dager før det får en mulighet til å fly på Mars, i alle fall hvis det overlever nattekulden på opptil minus 90.

Blant dem som skal betjene farkosten, er nordmannen Håvard Fjær Grip, som TU har intervjuet om prosjektet.

Mars-roboten Perseverance skal lete etter spor av forhistorisk liv i Jezero-krateret på Mars, der det en gang for mellom tre og fire milliarder år siden var en innsjø.

Biogassbilene i kontrakten, og noen elektriske busser.
Les også

Biogass-biler: «Dau i motoren, god å kjøre»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.