Helikopterdronen Ingenuity 

Mars-helikopteret har sendt statusrapport hjem

Det lille helikopteret som torsdag landet på Mars om bord på Nasas robotkjøretøy Perseverance, har sendt statusrapport hjem. Systemene er i orden.

Trønderen Håvard Fjær Grip leder det historiske forsøket på å fly for første gang på en annen planet. Det lille helikopteret er 1,8 kilo tungt, og de to rotorene er 1,2 meter lange. De må rotere i mye høyere hastighet enn det som er vanlig på jorda fordi det er mye tynnere luft på Mars.
Trønderen Håvard Fjær Grip leder det historiske forsøket på å fly for første gang på en annen planet. Det lille helikopteret er 1,8 kilo tungt, og de to rotorene er 1,2 meter lange. De må rotere i mye høyere hastighet enn det som er vanlig på jorda fordi det er mye tynnere luft på Mars. (Foto: Privat)

Det lille helikopteret som torsdag landet på Mars om bord på Nasas robotkjøretøy Perseverance, har sendt statusrapport hjem. Systemene er i orden.

Statusrapporten fra den lille helikopterdronen Ingenuity ble mottatt i kontrollsenteret i Pasadena i California fredag.

Forskerne har nå sjekket batteriene og fått bekreftet at helikopterets ladestasjon fungerer som planlagt, opplyser Tim Canham, som leder helikopterprosjektet.

– Begge deler ser ut til å virke bra, sier han.

Ingenuity skal være tilkoblet undersiden av Perseverance imellom 30 og 60 dager før det får en mulighet til å fly på Mars, i alle fall hvis det overlever nattekulden på opptil minus 90.

Blant dem som skal betjene farkosten, er nordmannen Håvard Fjær Grip, som TU har intervjuet om prosjektet.

Mars-roboten Perseverance skal lete etter spor av forhistorisk liv i Jezero-krateret på Mars, der det en gang for mellom tre og fire milliarder år siden var en innsjø.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå