ROMFART

Mars-helikopteret har fått nytt oppdrag med flere flyvninger

Fullførte sin fjerde flyvning fredag.

Mars-helikoptert Ingenuity og roveren Perseverance.
Mars-helikoptert Ingenuity og roveren Perseverance. Foto: NASA
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
30. apr. 2021 - 21:50

Mars-helikopteret Ingenuity, med den norske sjefpiloten Håvard Grip, gjennomførte sin fjerde vellykkede flyvning på fredag. Oppdraget har vært en gedigen suksess for Nasa, og alle målene som er satt for oppdraget er nådd.

Nasa har hele tiden vært tydelig på at teknologi-demonstrasjonen med å fly helikopteret på Mars skulle avsluttes etter senest 30 marsdøgn, uansett utfallet av eksperimentet. De siste ukenes suksess har imidlertid fått teamene til å finne en helt spesiell løsning for å kunne fortsette med nye flyvninger.

Nytt oppdrag

Mars-helikopteret har allerede nå bevist at det er mulig å fly ubemannet og motorisert på en annen planet. Det nye oppdraget er å utforske hvordan rekognosering fra lufta sammen med andre funksjoner kan brukes operativt på kommende ekspedisjoner.

Prioriteten for Nasa vil som planlagt gå tilbake til Mars-roveren Perseverance når det første oppdraget er gjennomført etter fem flyvninger, men nå har man funnet en måte å kombinere denne aktiviteten med det nye helikopter-oppdraget.

Den fjerde flyvningen på fredag ble brukt til å finne en ny landingsplass 133 meter sør for den opprinnelige. De første rapportene bekrefter at også dette oppdraget ble en suksess, men fredag kveld ventet man fortsatt på flere bilder for å studere forholdene på den nye landingsplassen.

 

Enveisreise

Den femte flyvningen skal etter den nye planen bli en enveisreise til den nye landingsplassen. Dersom også dette blir vellykket og helikopteret holder seg flyvedyktig, vil etter hvert roveren komme bort for å bistå og dokumentere kommende flyvninger. På veien skal den plukke opp Mars-prøver og gjøre andre ting som rovere gjør, og for det meste ha fokus på egne oppgaver. Helikopteret vil kreve mindre støtte fra roveren enn før, men bilder og data fra helikopteret vil kunne gi verdifull informasjon til både rover-teamet og kommende oppdrag på Mars.

Flyvningene vil med det nye oppdraget foregå med et par ukers mellomrom, og tilpasse seg roverens bevegelser. Flyvningene kan nå foregå helt til august.

Med dette nye oppdraget vil det være høyere risiko for Mars-helikopteret, og på dette tidspunktet regnes alt helikopteret kan bidra med som ren bonus for Mars-oppdraget som helhet.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.