KRIGEN I UKRAINA

Markant økning i russisk jamming mot Norge

Etter at Russland invaderte Ukraina i 2022 har norske piloter som flyr over Finnmark, registrert en voldsom økning i GPS-forstyrrelser fra nabolandet.

Russland har en rekke landbaserte systemer for elektronisk krigføring, inkludert utstyr til å jamme GPS-signaler. Systemene har navn som Krasukha-2O, Murmansk-BN, Borisoglebsk-2, Krasukha-S4 og Svet-KU.
Russland har en rekke landbaserte systemer for elektronisk krigføring, inkludert utstyr til å jamme GPS-signaler. Systemene har navn som Krasukha-2O, Murmansk-BN, Borisoglebsk-2, Krasukha-S4 og Svet-KU. Foto: digi.no
26. feb. 2024 - 07:10

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) registrerer antall dager piloter rapporterer om GPS-brudd fra Russland.

I 2019 ble det registrert jamming i bare seks dager, mens i 2021, det siste året før Russlands invasjon av Ukraina, var det 18 dager, skriver Dagens Næringsliv.

I 2022 og 2023 var det henholdsvis 122 og 294 dager med jamming.

– Bare hittil i år til og med 22. februar er det registrert forstyrrelser i 44 dager i luftrommet i Finnmark, opplyser senior ingeniør Nicolai Gerrard i Nkom.

I et brev Nkom har sendt til søsterorganisasjonen i Litauen understrekes det at jammingen skjer i den nordligste delen av Finnmark. De skriver videre at problemet er tatt opp med russiske myndigheter.

«Den norske statsministeren har diskutert dette med den russiske presidenten, men uten noen tilsynelatende forbedring», heter det.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han fortsatt ikke tror nå noen militær løsning på krigen i Ukraina.
Les også

Forsvarssjefen tar sjansen på litt mindre forsvar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.