NATURVITENSKAP

Marin bank

Banksjef: Marint materiale samles inn og oppbevares for senere forskning og bruk. Prosjektleder Kjersti Lie Gabrielsen sørger for at prøvene kommer på tank. Foto: Ragna Kronstad
Banksjef: Marint materiale samles inn og oppbevares for senere forskning og bruk. Prosjektleder Kjersti Lie Gabrielsen sørger for at prøvene kommer på tank. Foto: Ragna Kronstad Bilde: Ragna Kronstad
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
25. jan. 2005 - 08:00

Banken består av tanker fylt med flytende nitrogen. Etter hvert vil tankene fylles med fisk og små dyr fra områdende langs Norskekysten, Svalbard og Barentshavet.

Det er viktig å holde tunga rett i munn når man skal samle inn organismer i havet.

En feil i arkiveringsarbeidet kan føre til at 8-10 års forskning er bortkastet.

- Det finnes et eksempel fra Australia hvor man hadde funnet et bioaktivt stoff. 10 års forskning viste seg å være forgjeves fordi man fant en datafeil i biobanken, forteller Kjersti Lie Gabrielsen, som har fått oppgaven med å organisere oppstarten av biobanken i Tromsø. Alle som vil kan få tilgang til banken.

- De som vil ha materiale fra banken vår må skrive en søknad hvor de beskriver målsettingen med forskningen. Vi kan sende materiale herfra til hele landet. Det organiske materialet er frysetørket, forklarer Gabrielsen.

Hun mener det er viktig at Marbank er lagt til Tromsø. - Det er en fordel at den ligger i nærheten av allerede eksisterende infrastruktur som forskningsfartøy og havbruksstasjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.