OLJE OG GASS

– Mangler to millioner fat om dagen

BREMSER VEKSTEN: Sjeføkonom Fatih Birol er bekymret for verdens vekst. Det mangler 1-2 millioner fat olje per dag, og i sommer venter IEA at etterspørselen vil øke med minst 3 millioner fat per dag. Med mindre Opec åpner kranene kan det bli trøbbel. Investeringene i ny produksjon i Midtøsten og Nord-Afrika er også altfor små.
BREMSER VEKSTEN: Sjeføkonom Fatih Birol er bekymret for verdens vekst. Det mangler 1-2 millioner fat olje per dag, og i sommer venter IEA at etterspørselen vil øke med minst 3 millioner fat per dag. Med mindre Opec åpner kranene kan det bli trøbbel. Investeringene i ny produksjon i Midtøsten og Nord-Afrika er også altfor små. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
7. juni 2011 - 14:33

OSLO: – Oljeprisene er nå på et nivå som kan få verdensøkonomien til å vakle, sier Fatih Birol.

Energibyrået IEAs sjeføkonom har sagt dette før, men utdyper sine bekymringer overfor norsk presse i dag. Han er bekymret for en global oljeproduksjon som ikke møter etterspørselen, og for manglende investeringer i ny produksjon.

– USAs BNP-tall fra første kvartal var lavere enn ventet, og arbeidsledighetstallene var bekymringsfulle. Kina har fortsatt høy inflasjon. Dette er ikke gode nyheter. Det kan tyde på at den kinesiske veksten bremser. Dette er lokomotivet i den globale veksten, sier Birol.

En gullalder for gass? IEAs Fatih Birol på European Gas Conference i Oslo 7. juni 2011.
– USAs BNP-tall fra første kvartal var lavere enn ventet, og arbeidsledighetstallene var bekymringsfulle. Kina har fortsatt høy inflasjon. Dette er ikke gode nyheter. Det kan tyde på at den kinesiske veksten bremser. Dette er lokomotivet i den globale veksten, sier Birol. PÅ KONFERANSE: IEAs sjeføkonom Fatih Birol var i Oslo i dag, og satte da av et kvarter til pressen for å utdype sine bekymringer for den globale energisikkerheten. Kjetil Malkenes Hovland

Mangler 2 mill. fat

– Etterspørselen etter olje ser nå ut til å være rundt 90 millioner fat per dag, mens produksjonen bare er 88-89 millioner fat per dag?

– Jeg tror rapportene sier at det er 1-2 millioner fat per dag i forskjell, ja, sier Birol.

Dersom vi skal tro på IEA kan dagens oljemangel øke til opp mot fem millioner fat per dag utover sommeren, med mindre Opec-møtet i Wien denne uken beslutter en kraftig økning i produksjonen.

– Øker med 3 mill. fat

Etterspørselen etter olje øker nemlig ytterligere på grunn av tre forhold, ifølge IEA:

  • Raffineriene er ferdig med sitt årlige vedlikehold. – Vi venter et økt forbruk på 3-3,5 millioner fat per dag som følge av dette, sier Birol
  • Det er tørke i Kina som går ut over elektrisitetsproduksjonen. Det vil trolig øke etterspørselen diesel til generatorer
  • I mange land, særlig USA, begynner snart ferien med mye bilkjøring, som også øker oljeetterspørselen

– Jeg vil ikke spekulere på hvor mye produksjonen må økes, men stoler på at våre kolleger i Wien klarer å lese disse signalene på riktig måte, sier Birol.

– Trenger peak oil-plan

Bekymret for investeringer

Birols sjef Nobuo Tanaka sa nylig til Teknisk Ukeblad at energiprisene vil øke, fordi det ikke investeres nok i oljebransjen: – Oljeprisen vil bli høyere

Følgene av at investeringene tørker inn blir for lav oljeproduksjon og kamp om ressursene. Dette vil bli diskutert grundig i høstens utgave av World Energy Outlook, forteller sjeføkonom Fatih Birol.

– 90 prosent av veksten i global oljeproduksjon må komme fra MENA-regionen, altså Midtøsten og Nord-Afrika. Men når jeg ser på dagens geopolitiske situasjon er jeg bekymret for at investeringene ikke vil komme tidsnok, sier Birol.

Støtter peak oil-rapport

Investorene er redde

Utenlandske investorer tør ikke investere i Midtøsten på grunn av risiko. Det samme gjelder innenlandske selskaper. Land som Saudi-Arabia bruker dessuten betydelige midler på subsidier og støtteordninger til egen befolkning.

– På grunn av dette er jeg litt bekymret for om investeringene som trengs, rundt 60 milliarder dollar årlig, kommer tidsnok. Hva skjer da, spesielt med oljeprisene, hvis investeringene i MENA-regionen utsettes og produksjonen ikke vokser så mye som vi skulle ønske? spør Birol.

Svaret gir seg selv: Verdensmarkedet vil mangle flere millioner fat per dag, og prisene kan øke enda mer. Da blir det fare for det som Birol advarte mot i begynnelsen av denne artikkelen: at verdensøkonomien kan havne i en ny nedtur.

– Vekst i Midtøstens produksjon er avgjørende for å møte etterspørselen fra industrilandene, og for å kompensere for fallende produksjon utenfor MENA-regionen. Vi vil komme med flere svar om dette 15. november i London, sier Birol.

Frykter nye oljekriser

– Ikke bare spekulanter

Under dagens møte med pressen ble Birol spurt om spekulanter bidro til den høye oljeprisen. Men sjeføkonomen mener prisnivået i hovedsak skyldes fundamentale årsaker.

– Jeg tror spekulasjon spiller en rolle og påvirker dagens priser, med de svingningene vi har sett de siste ukene. Det er tydelig. Men jeg tror dagens høye prisnivå hovedsakelig skyldes forholdet mellom tilbud og etterspørsel i et stramt marked, sier Birol.

IEA har tidligere bedt verdens oljeprodusenter om å øke produksjonen for å unngå en ny global nedtur: IEA er alvorlig bekymret

Nå håper de at Opec vedtar å bruke noe av sin antatte reservekapasitet, som først og fremst finnes i Saudi-Arabia. Denne anslås til å være rundt 3-4 millioner fat per dag.

– Jo mer, jo bedre, sier Birol.

Les også:

Britene lager oljekrise-plan

Pengefondet: <br/> Ikke nok olje

Kan mangle 110.000 TWh

Tror på fossil vekst

– Drikker opp champagnen

Transport etter oljens tid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.