ARBEIDSLIV

Mangler 5000 sivilingeniører

Sivilingeniører lar seg lokke av høyere lønn. Lønnsnivået er viktig når bedrifter skal hente inn nye eller prøve å beholde sine sivilingeniører.
Sivilingeniører lar seg lokke av høyere lønn. Lønnsnivået er viktig når bedrifter skal hente inn nye eller prøve å beholde sine sivilingeniører. Illustrasjonsfoto: Equinor
Atle Abelsen
23. juni 2006 - 10:30

Tekna har fått analyseinstituttet Synovate MMI til å spørre 600 ingeniørbedrifter og tekniske etater, helseforetak, direktorater og tilsyn i det offentlige om behovet for arbeidskraft med høyere teknisk-naturvitenskapelig utdanning..

Der kommer det blant annet fram at hver fjerde bedrift må si fra seg oppdrag fordi de ikke har tilgjengelige fagfolk med den rette kompetansen.

– Ut ifra undersøkelsen synes det som at mangelen på sivilingeniører er 4000 i privat sektor, og 1000 i offentlig sektor, sier kommunikasjonssjef Tore Westhrin i Tekna til tu.no.

Milliardtap

Han frykter nå at de tapte oppdragene går til utenlandske bedrifter. – Det betyr i såfall et tap i milliardklassen for det norske samfunnet, tror Westhrin.

Undersøkelsen viser at bedriftene forsøker forskjellige tiltak for å trekke til seg nye og beholde de gamle sivilingeniørene. Økt lønn er overlegent det tiltaket som har best sjanse til å lykkes.

– Hvis det offentlige skal kunne tiltrekke seg og beholde kompetente fagfolk, må de kunne tilby høyere lønn enn i dag og akseptere større lønnsforskjeller.. Det er bekymringsfullt at offentlige virksomheter opplever betydelige mangel på kompetente fagfolk. Det betyr dårligere kommunale og offentlige tjenester, og lengre saksbehandllingstid, advarer Westhrin.

Lærertørke

Tekna har tidligere advart mot uttørkingen av lærerkrefter i realfagene i grunnskolen og i videregående skole.

– Dette er et resultat av mange års neglisjering av realfagene i skolen, sier Westhrin, og minner om forslaget om en «realfagsmilliard» som Tekna lanserte for kort tid siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.