Mange vil lære om lavenergihus

STJØRDAL: Husby Amfi Stjørdal er et eksempel på norske lavenergiboliger. (Bilde: Husbanken)
LØSNER: Interessen for lavenergihus har løsnet veldig mye i det siste, sier professor og kursarrangør Anne Grete Hestnes ved NTNU. (Bilde: Mentz Indergaard/NTNU Info)
PASSIVHUS: Glimt fra Lindås Park i Göteborg. (Bilde: Husbanken)
  • Karriere

Professor Anne Grete Hestnes ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi, NTNU, er strålende fornøyd med den store oppslutningen.

- Jeg har jobbet med lavenergihus siden 1977, og det har løsnet veldig mye i det siste. Vi har fått mye drahjelp gjennom EU-direktiv og fra land lenger sør i Europa der passivhus er blitt en industri, sier Hestnes til Teknisk Ukeblad.

Bredt samarbeid

Initiativet til videreutdanningskurset kom fra Husbankens avdeling i Trondheim, som samarbeider med NTNU, Sintef Byggforsk, Enova og EUs program Intelligent Energy Europe om tilbudet. 59 søkte om å delta på det første kurset i november 2005.

- Vi måtte sette stopp på 39 deltakere og gjentok det samme kurset i april. Nå venter vi noen måneder før vi vil tilby et nytt kurs, sier Hestnes.

Tyskland i teten

Deltakerne på kurset er sivilingeniører, ingeniører, arkitekter, folk fra byggeindustri og utbyggere. Kurset gir 7,5 studiepoeng.

- Spesielt i Tyskland, Sveits og Østerrike bygges mange lavenergihus. Vi ser at dette kommer til Norge også, og mange tenker derfor at det er like greit å komme i gang med det samme, sier Hestnes. På det første kurset var Berthold Kaufmann fra Passivhusinstituttet i Tyskland en av foreleserne.

Energi- og varmebalanse

Forskerne Tor Helge Dokka og Inger Andresen ved Sintef Byggforsk er faglige ressurspersoner for kurset. Dokka opplyser at flere av kursdeltakerne er involvert i konkrete byggeprosjekter allerede.

- Hva er den store forskjellen i forhold til å prosjektere vanlige hus?

- For lavenergihus må vi spesielt legge vekt på å kvalitetssikre konstruksjoner og detaljer knyttet til isolasjonsverdi, kuldebroer og luftlekkasjer. Helt sentralt er beregning av energi- og varmebalanse med en detaljeringsgrad som er sjelden i forhold til prosjektering av konvensjonelle hus, sier Tor Helge Dokka.

Tredelt

Kurset er i tre deler. Første del er om prinsipper, teoretisk grunnlag og beregningsverktøy for lavenergiboliger. Hjemmeoppgaver med utforming og dokumentasjon av passivhus utgjør andre del. Deretter får deltakerne i oppgave å designe og prosjektere et rekkehusprosjekt eller et mindre leilighetsprosjekt med passivhusstandard. Noen hadde reelle prosjekter de jobbet med.

NTNU og Husbanken samarbeider også med Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg om tverrfaglig undervisning innen temaet miljøvennlige boliger, og de deler ut en miljøpris til det beste studentprosjektet. Interessen er stor også for disse kursene.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå