KARRIERE

Mange søkere til teknologistudiene

Tross satsing på realfag var det færre planlagte studieplasser på real- og teknologifagene enn i fjor. Regjeringens krisepenger reddet imidlertid det inntrykket.
Tross satsing på realfag var det færre planlagte studieplasser på real- og teknologifagene enn i fjor. Regjeringens krisepenger reddet imidlertid det inntrykket. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
21. juli 2009 - 13:59

Ifølge statistikken til Samordna Opptak var det i år 5.546 studieplasser innenfor segmentet teknologi ved norske studiesteder.

Nedgang

Her inngår teknologiske fag, ingeniør og sivilingeniørstudier, arkitekt, maritime fag og nautikk.

Det var en liten nedgang fra i fjor, da det var 5.638 plasser innenfor denne faggruppen.

På realfagene gikk også antall plasser ned. I fjor var det 2.388 planlagte studieplasser ved realfagene, mens det i år er 2.304.

Det er stikk i strid med hva regjeringen predikerte tidligere i år, da de lovet penger til 3800 nye studieplasser i Norge, hvorav 550 skulle være på realfag.

Les saken: Oppretter 3.800 nye studieplasser

Usynlige

Forklaringen er imidlertid ikke så dramatisk, ifølge fungerende ekspedisjonssjef Rolf Larsen i Kunnskapsdepartementet.

– Nei, de 3800 studieplassene kom jo lenge etter at studieinstitusjonene hadde meldt inn hvor mange studieplasser de planla. Dermed korresponderer ikke det som ble meldt inn med det reelle antall plasser.

Men hvordan opptaket til syvende og sist blir innenfor realfag og teknologi vil vi ikke vite før etter at semesteret har startet.

– Mange tas opp lokalt, gjennom Y-veien, tresemesterordning og ingeniørforkurs. Dermed vil nok ikke departementet ha den fulle oversikten før ut i september en gang. Men pengene er sendt, sier Larsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette er superstudiene

Alene med nedgang

Også innenfor IT og informatikk har antallet plasser gått ned. På alle de andre fagområdene, med unntak av landbruk og reiseliv, har antall studieplasser gått opp.

Universitetet i Bergen melder imidlertid om at de har sendt ut tilbud til 858 søkere på realfag, 160 flere enn i 2008.

– En økt satsning på realfagene har vært bevisst politikk for UiB over flere år. Men årets opptrapping i antall studietilbud ville ikke vært mulig uten regjeringens krisepakke også for utdanning. Det er derfor svært gledelig ar vi i år får gjennomført et slikt stort løft og kan tilby studieplass til 23 prosent flere søkere til realfag, sier Berit Rokne, viserektor for utdanning ved UiB.

Trangere nåløye

Flere søkere og færre plasser har automatisk gjort nåløyet trangere. Antall søkere med teknologifag på førstevalg har økt til 1,83 per studieplass, opp fra 1,77 i fjor.

På realfagene har antallet økt markant, fra 1,0 til 1,22 per studieplass. Også på IT-fagene har antallet økt, fra 1,27 til 1,40.

Les også: De hardeste teknostudiene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.