ROMFART

- Månen full av naturressurser for oss

Mona StrandeMona StrandeJournalist
7. nov. 2006 - 08:00

Neil Armstrong besøkte Norge fredag.

Foran over 1000 tilhørere i Oslo Konserthus fortalte han om sin opplevelse av måneferden, hvordan man takler risiko og når sine mål - og hva han tror fremtiden vil bringe for den internasjonale romvirksomheten.

Vil utforske mer

Armstrong ble intervjuet av romfartsekspert Erik Tandberg, som ble landskjent da han rapporterte fra Apollo 11s månelanding i 1969.

Tandberg spurte hva Armstrong mener vi vil oppnå innen romforskningen de neste 50 år, og fikk klare svar fra legenden:

- NASA skal gå tilbake til utforsking. De har planer om å returnere til månen før 2020, og hvis det går bra er planen å sende mennesker til Mars det påfølgende tiår, sier Armstrong.

Kan løse miljøproblemer

Den første mannen på månen mener det er mange gode grunner til å sende nye folk til månen.

- Slik jeg ser det, har det vi finner på månen stor verdi for menneskeheten. Månen er en kilde til stoffer vi begynner å få mangel på i verden, og den kan gi oss mye mer effektive løsninger på flere miljøproblemer, sier Armstrong.

Fusjonskraft?

- For eksempel bør det være mulig å bruke månen som kilde til nye brennstoff, som Helium-3. Dersom vi klarer å hente dette stoffet tilbake til jorden kan vi få fusjonskraft uten stråling og miljøskader, sier han.

Armstrong mener verdens romforskere må samarbeide for å få utnyttet ressursene i rommet.

- Samarbeid er helt nødvendig. Selv om det er dyrere å samarbeide over landegrenser, så er fordelene mye større og viktigere, sier han.

Helium-3 tar tid

Erik Tandberg sier at Armstrongs fremtidsvisjoner verken er nye eller revolusjonerende, men er enig i at helium-3 kan bidra til å løse et vesentlig ressursproblem.

- Helium-3 vil være utmerket, men da må vi først få til en termonukleær fusjon - noe vi har prøvd i rundt 50 år uten å få til. Men det er allerede vist at det vil lønne seg å frakte helium-3 til jorden dersom vi får til denne fusjonen. Det er samlet store mengder av dette stoffet rundt månens overflate, sier Tandberg.

- Må lære å fly

Den norske romspesialisten mener imidlertid at andre himmellegemer kan være mer spennende enn månen hva ressursutnyttelse angår.

- Dette ligger et stykke frem i tid, men vi må lære oss å fly i rommet, så vi kan finne ut hvor disse ressursene finnes, sier Tanberg.

Men først og fremst er både han og Armstrong mest spent på når den neste månevandringen vil bli realisert, og hva den vil bringe av ny viten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.