NYHETSBREV

Målinger og instrumentering for lite gjennomtenkt

Ny artikkelserie i Automatisering om industriell måling, inklusive usikkerhetsbetraktninger.

Rolf Skatvedt vil dele sine kunnskaper med Automatiserings lesere.
Rolf Skatvedt vil dele sine kunnskaper med Automatiserings lesere. Bilde: Joachim Seehusen
17. juni 2014 - 11:32
Vis mer

Det er Rolf Skatvedt, styreleder og daglig leder i Total Fiscal Metering AS som leverer fagartiklene. Skatvedt har vel begrunnete, og for noen kanskje overraskende, syn på hvordan måling blir utført, og hvordan de bør utføres.

På seminaret Offshore instrumentering, arrangert av NFA og Tekna i samarbeid holdt han et innlegg om utfordringer og løsninger for instrumentering.

Lite gjennomtenkt

– For mye instrumentering er altfor lite gjennomtenkt. Til tross for at feltbuss skal redusere kabelbruken har den i Nordsjøen økt med 37 prosent, fortalte han tilhørerne.

Han stilte spørsmålet om automatiseringen har gått for langt og stilte seg kritisk til uhemmet instrumentering, der beslutningene var tatt uten forutgående analyser og vurdering.

Ser ikke behov

– Oljeselskapene ser ikke hvilke behov de har, da blir instrumenteringen feil.

Skatvedt bombarderte salen med spørsmål og påstander som man kunne vente ville provosere. Men tilhørerne satt stille, og de lyttet.

– Vi får ut så mye mer informasjon enn vi trenger.

Konseptfasen viktig

Han mente at grunnlaget for god og riktig instrumentering blir lagt allerede i konseptfasen.

– Hvis vi ikke gjør det riktig i konseptfasen spiller det liten rolle hva vi gjør etterpå. De som er med i konseptstudien bør være med helt frem til drift. Prosesskompetanse er alfa og omega, og man må vite hva som skal måles.

Skatvedt viste til eksempler der det må gjøres omfattende endringer og utskiftinger av instrumentering som summerer seg til millioner av kroner i unødvendig ombyggingskostnader.

Ny artikkelserie

Fra høsten deler Rolf Skatvedt sin kunnskap med Automatiserings lesere. Han leverer en artikkelserie bestående av 10 enkeltartikler. De tar for seg industriell måling, inklusive usikkerhetsbetraktninger. Serien begynner i Automatisering nr. 5, som kommer ut 18. august. Se faktaboks for hele serien.

Skatvedt har også tidligere levert fagartikler til Automatisering i to serier. Fiskale gassmålinger og fiskale oljemålinger. Begge seriene ligger på automatisering.org.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.