SAMFERDSEL

Måling: Seks av ti nordmenn positive til mer jernbane i Nord-Norge

Et flertall av nordmenn over hele landet er positive til å bygge ut jernbanen i Nord-Norge viser en meningsmåling, ifølge VG.

Å bygge Nord-Norgebanen fra Fauske til Tromsø ble nylig anslått å koste godt over 100 milliarder kroner.
Å bygge Nord-Norgebanen fra Fauske til Tromsø ble nylig anslått å koste godt over 100 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix
18. aug. 2019 - 09:33

I meningsmålingen utført av Respons Analyse for avisa svarer 60 prosent at de er positive til utbygging av jernbane i Nord-Norge, 20 prosent er negative og 20 prosent er usikre.

Nordlendinger og trøndere er mest positive til utbygging, men det er også et klart flertall blant respondentene fra Østlandet, Sørlandet og Vestlandet som er for utbygging av Nord-Norgebanen.

Dersom man bryter ned tallene i undersøkelsen til politisk tilhørighet, er det flere positive velgere i alle partier, sier Idar Eidset i analysebyrået til VG.

1. juli la Jernbanedirektoratet fram en kostnadsutredning om mulig jernbaneutbygging fra Fauske til Tromsø. Utredningen er en fortsettelse av tidligere utredninger fra 1992 og 2011.

Ifølge kostnadsanslaget vil banen koste mellom 113 og 120 milliarder kroner. Banen vil ifølge beregningene ikke være samfunnsøkonomisk lønnsom med et netto tap på mellom 46 og 109 milliarder kroner. Flere har vært kritiske til utredningen, som har høringsfrist 1. oktober.

Manetene trekker lenger nord enn før. Nå har forskere registrert den blå brennmaneten så langt nord som Troms tidligere enn før.
Les også

Blå brennmanet blir stadig vanligere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.