MOBIL

Maktdemonstrasjon fra kineserne

Huawei Ascend Mate og Oppo Find 5 har spenstigere spesifikasjonsark enn det meste vi har sett.

19. okt. 2012 - 14:18

Utvalget telefoner med masse kraft og gigantskjerm ser definitivt ut til å bli fyldigere i løpet av det neste halvåret. Galaxy Note II og LG Optimus VU er forlengst ute av skapet, og en råsterk HTC-modell med 5-tommers skjerm lusker i gangene.

Den siste måneden har det dukket opp to nye utfordrere - begge fra Kina. Og de har imponerende spesifikasjonsark.

Huawei Ascend Mate

Huawei er allerede velkjent her til lands, og har levert strålende telefoner som U8860 Honor og Ascend P1.

Den siste tiden har ryktene begynt å svirre om en telefon kalt Ascend Mate, som best kan beskrives som en Galaxy Note II med "litt mer av alt".

6,1 tommers skjerm

Skjermen er det viktigste punktet i såkalte "phablets", og her har Huawei tilsynelatende tatt ting et steg videre fra Galaxy Note & co. Ascend Mate skal ha en skjermstørrelse på hele 6,1 tommer, med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, altså full HD.

For å drive dette finner du fire Cortex A15-prosessorkjerner som tikker på 1,8 GHz hver. Disse er plassert i Huaweis egenproduserte systembrikke K3V3, som altså er oppfølgeren til K3V2-brikken som befinner seg i den "vanlige" firekjernetelefonen Ascend D Quad.

Du får ellers 2 GB arbeidsminne (RAM) å rutte med.

Nøyaktig hvilken grafikkbrikke som befinner seg i denne systembrikken er foreløpig litt uklart, men at det er sterke saker kan man regne med.

Du kan også regne med at den ikke går tom for strøm på et blunk - her får du et batteri på 4000 mAh.Slik ser kinesiske rykter ut.

Emotion UI

Huawei har lenge jobbet med sitt eget menysystem, Emotion UI, som er selskapets svar på Samsung TouchWiz og HTC Sense. I Ascend Mate er det Emotion UI v1.5 som maskerer Android-systemet. 

Android-versjonen er forøvrig 4.1 JellyBean.

Nok er nok?

Samsung tok en råsjangs da de i fjor lanserte den aller første "phableten", Galaxy Note, som med sin 5,3-tommers skjerm introduserte et helt nytt format til forbrukerne.

Det viste seg at svært mange likte det de så, og telefonen har solgt bra nok til at det ikke var tvil om en oppfølger i år - denne gangen 0,2 tommer større. 

Det er altså åpenbart at produsenten eksperimenterer med sakte økning av skjermstørrelsen for å finne den øvre størrelsesgrensen hos forbrukene. Spørsmålet er da når grensen er nådd, og når Huawei nå slår til med en økning på ytterligere 0,6 tommer skal man ikke se bort fra at den er passert. Dette er knappe 1,6 tommer mindre enn Samsungs minste nettbrett - Galaxy Tab 7.7.

Nå skal vi selvsagt ikke skyte skinnet før bjørnen er ute av hi - vi har ikke sett et eneste bilde av Ascend Mate, så man skal ikke utelukke at Huawei har funnet en fungerende oppskrift. Forutsatt at den faktisk eksisterer, da.

Oppo Find 5

Oppo er langt fra like kjent utover landegrensene som Huawei, men det spørs om ikke det endrer seg med selskapets nyeste telefon: Find 5.

Denne telefonen har en IPS LCD-skjerm på fem tommer, og kjører ut den samme oppløsningen som HTC J Butterfly, altså 1920 x 1080 piksler. Dette gir også den samme pikseltettheten som HTC-telefonen, altså 440 PPI.Oppo Find 5 har plenty med muskler, fem tommers skjerm og imponerende smal midje.

Rå kraft

Maskinvaremessig finner du den samme pakken som i LGs kommende slagskip Optimus G, altså en Qualcomm S4 APQ8064-brikke. Denne kjører på fire krait-prosessorkjerner (28 nm) med en hastighet på 1,5 GHz, og har den samme RAM-mengden, altså 2 GB.

Grafikkbrikken er ferskvare fra Qualcomm: Adreno 320.

Telefonen har også et fyldig arsenal med trådløs teknologi - her finner du både NFC og LTE under panseret.

Find 5 har ellers et kamera som tar bilder i 12 megapikslers oppløsning, og leveres med to forskjellige lagringskapasiteter - 16 og 32 GB.

I likhet med Huawei Ascend Mate kjører den på Android 4.1.

Imponerende tynn

Med spesifikasjoner som dette er det ikke annet å gjøre enn å ta av seg hatten for tykkelsen på telefonen - 6,9 mm. Vi snakker altså om en av de aller tynneste telefonene som er blitt lansert, uavhengig av kategori.

Aggressiv prising

Prisene på Oppo Find 5 i Kina ble nylig kjent. Omregnet til norsk valuta koster 16 GB-varianten drøyt 2700 kroner, mens 32 GB-versjonen koster rett under 3000 kroner.

Det er foreløpig ukjent om telefonen skal selges utenfor Asia, men det er nå lov å håpe.

 Kilder: Mydrivers, Pocketnow, Phone Arena, PC Online

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.