HELSE

Magnetiske tannbøyler lukker munnen: Effektiv slankekur eller tortur?

Britiske og newzealandske tannleger har oppfunnet en enhet som bokstavelig talt lukker folks munn. Forskerne kaller det et godt alternativ til fedmeoperasjon – torturinstrument, sier andre.

En tannlege setter bøyler på kinntennene på hver side av over- og underkjeven. Kraftige magneter er montert på bøylene, og dermed er kjeven lukket og kan bare åpnes noen få millimeter.
En tannlege setter bøyler på kinntennene på hver side av over- og underkjeven. Kraftige magneter er montert på bøylene, og dermed er kjeven lukket og kan bare åpnes noen få millimeter. Foto: Otago University
Marianne Fajstrup, Ing.dk
17. juli 2021 - 15:17

Hvis du ikke kan åpne munnen, får du ikke særlig mye mat inn. Det er den enkle mekaniske bakgrunnen for et nytt apparat, montert som en tannregulering på kinntennene og med hjelp av kraftige magneter forhindrer at kjeven åpner seg mer enn to millimeter. Det er ikke nok til å spise ordentlig mat, så man må nøye seg med flytende føde. Men det er nok til å snakke og puste uanstrengt.

Slik lyder det fra University of Otago i New Zealand, som har utviklet verdens første magnetiske tann-apparat for fedmebehandling, med det strømlinjeformede navnet DentalSlim Diet Control.

– Det største hinderet for et vellykket vekttap er etterlevelse (pasientens overholdelse av instruksjonene i løpet av behandlingen, red.anm.), og dette kan hjelpe folk med å skape nye vaner slik at de kan følge en diett med få kalorier over lengre tid, sa hovedoppfinneren, professor Paul Brunton, i en pressemelding fra universitetet.

Vis mer

Han understreker at dette er et ikke-invasivt og fullt reversibelt alternativ til kirurgisk fedmebehandling.

– Fakta er: det er ingen negative konsekvenser ved bruk av dette utstyret, sa professoren.

Den danske standupkomikeren, forfatteren, radioverten og designeren Sofie Hagen er svært uenig med ham, og en tweet fra @sofiehagen var blant de raskeste, mest populære og skarpest vinklede. Den utsatte Brunton og kollegaer for en proteststorm etter kunngjøringen av det nye apparatet på sosiale medier:

 

I 2017 var Hagen medstifter av aktivistgruppen FedFront, som er en del av bevegelsen som ofte kalles ‘kroppspositiv’. Hagen kaller seg selv en ‘tykk aktivist’ og har i dag – som en av de få danskene som virkelig har slått igjennom i det engelskspråklige underholdningsmarkedet – en av de mektigste stemmene mot ‘fedmefobi’.

Når alle robotene er i drift, kan de hver time kjøre 90 skap ut i avdelingene og ta 90 skap i retur. Tilsammen blir det litt over 1400 skap om dagen.
Les også

Danmark: Roboter på supersykehus kan kjøre 1400 skap hver dag

Tykk aktivisme

Tortur-tweeten – og noen få tusen til i en lignende retning – har gjort apparatet populært i flere store medier, spesielt de britiske tabloidene, men det fikk også Otago-forskere til å avklare to punkter om enheten:

 

University of Otago regnes som et av de beste i New Zealand, og oppfinneren av enheten er en anerkjent professor i odontologi. Det understrekes også i pressemeldingen fra universitetet at innretningen ikke er ment å alene stå for behandling av fedme. Målgruppen er alvorlig overvektige pasienter som blir operert. De kan bli hjulpet av enheten til å gå ned i vekt i den grad det er nødvendig for å tåle operasjonen.

En klinisk studie av enheten ble publisert i British Dental Journal tidligere denne uken. De syv overvektige deltakerne – som alle er sunne og i god form – mistet i gjennomsnitt 6,36 kg på to uker, hvor de bare kunne innta flytende føde i en diett som ga hver deltaker 1200 Kcal om dagen (altså ikke en Very Low Calorie Diet (VLCD) men en lavkalori-diett som mange kommersielle pulver-kurer tilbyr).

Etter behandling, ifølge universitetets pressemelding, var de syv deltakerne 'motivert for å fortsette deres vekttapsreise'.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Magneter holder kjeven lukket

Magnetene, som er den virkelige innovasjonen i enheten, gir blant annet muligheten til å låse opp kjeven hjemme uten tannlegehjelp i tilfelle kvelning, panikkanfall eller andre kriser.

Det er ikke en ny idé å lukke kjeven mekanisk for å forhindre matinntak som en del av fedmebehandling. Hvis leseren er i sin 'beste alder', kan man huske en kort periode på 80-tallet, der en kunne lese i avisene eller se TV-programmer om folk som hadde kjeven lukket med ståltråd for å spise mindre og gå ned i vekt.

Å fikse kjeven er fremdeles en fullstendig anerkjent – og i mange tilfeller den eneste – behandling for kjevebrudd og brukes også etter operasjon i kjeven. Men å lukke munnen til overvektige er en svært kontroversiell behandling i dag

Ideen ble lansert i den mer seriøse helseverdenen da The Lancet i 1977 publiserte artikkelen, ‘Jaw Wiring in Treatment of Obesity’, som viste gode resultater når det gjaldt å lukke kjevene til 17 pasienter med alvorlig og vedvarende fedme. Ingen alvorlige bivirkninger ble rapportert, og pasienter tålte behandlingen godt.

Halvparten mistet mer enn 25 kg i løpet av de seks månedene kjeven ble lukket. Artikkelen utløste en mindre trend som gikk ut på å bruke tannleger i kampen mot fedme – det var ingen andre særlig velfungerende behandlinger på den tiden, og fedmeepidemien hadde vokst seg stor.

  <i>Foto:  Otago University</i>
  Foto:  Otago University

Pionerterapeutene i 1977 indikerte at to tredjedeler av pasientene fikk tilbake noe av vekten sin da ståltråden ble fjernet. Senere kliniske studier med metoden viste mer alvorlige bivirkninger og dårligere vekttapresultater enn først antatt.

Samtidig kom det flere verktøy for behandling av fedme, mest merkbart magesekkoperasjonene, som i dag er kjent under samlebetegnelsen ‘fedmeoperasjon’.

Å stenge kjeven med ståltråd brukes for tiden bare som fedmebehandling i noen få land i Midtøsten og Afrika, hvor pasienter tilsynelatende ønsker eller krever behandlingen selv. 

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

Da TU besøkte verkstedet til Scana i Volda i 2017 var dette deres eldste fungerende maskin. Illustrasjonsfoto.
Les også

DN: Norsk selskap solgte utstyr som endte opp hos sanksjonerte Gazprom

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.