IT

Mageplask for IT-konsulentene

BRATTFALL: Kurven på Adil Osmani i Rubrikk.nos bildeskjerm viser utviklingen på stillingsmarkedet for IT-konsulenter.
BRATTFALL: Kurven på Adil Osmani i Rubrikk.nos bildeskjerm viser utviklingen på stillingsmarkedet for IT-konsulenter. Bilde: Morten Gulden
Leif Hamnes, Anders BrennaLeif Hamnes, Anders Brenna
29. apr. 2009 - 10:19
Vis mer

Stillingsmarkedet for norske IT-konsulenter er gått ned med 70 prosent siden juni – og med hele 35 prosent bare siden februar.

Det går fram av de siste tallene over publiserte stillingsutlysninger fra nettstedet Rubrikk.no.

– Det er helt tydelig at det har vært et mageplask for konsulenter i IT-markedet, sier markedssjef Adil Osmani i Rubrikk.no.

Dramatisk

Konsulenthusene opplever en langt sterkere nedgang enn IT-bransjen som helhet, utdyper han.

– Et så stort fall siden juni må kunne karakteriseres som svært dramatisk, spesielt siden sektoren som helhet er ned 42 prosent i samme periode. Her har noe truffet markedet som en torpedo. Det er nesten så jeg ikke tror det selv, sier Osmani.StemmerTallene stemmer, sier konserndirektør Geir Remman i EDB.
StemmerTallene stemmer, sier konserndirektør Geir Remman i EDB.

Stemmer

En som tror på tallene, er konserndirektør for kommunikasjon og markedsføring i EDB Business Partner, Geir Remman.

– Størrelser som minus 70 prosent og 35 prosent på to måneder kan jeg ikke bekrefte. Men stillingsmarkedet er et OK barometer i den forstand at trendene som kommer fram, samsvarer med det vi opplever i markedet. Vi ser nå et marked som preges av mindre etterspørsel, sier Remman.

Kutter

Der eksempelvis Capgemini skiller seg ut med relativt stabil rekrutteringstakt, er Remmans EDB blant de mest restriktive på rekrutteringsfronten.

Konsernet er 6 måneder på vei i et 18-måneders-program hvor antallet eksterne konsulenter skal kuttes med 500 hoder.

I tillegg ble det i EDBs siste kvartalsrapport varslet innsparinger på 400 milioner kroner – 150 av millionene skal kuttes i «personalrelaterte kostnader».


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi undervurderte Sverige

Remman var én av flere norske konsulenthus-topper som meldte om kun mindre virkninger fra finanskrisen da Teknisk Ukeblad sjekket i februar.

Les også: Halvert etterspørsel etter IT-konsulenter

– Ingen ledige IT-konsulenter

Dette til tross for at tallet på utlyste IT-konsulentstillinger allerede da var halvert fra topperiodene.

– Jeg tror mange har undervurdert det faktum at konjunktursituasjonen i Sverige er på nivå med, eller faktisk under, det man opplever i USA. Norge og Sverige er forskjellige markeder, men vi går inn i en situasjon også i Norge hvor spesielt eksportorientert industri kutter sine IT-kostnader hardt, sier Remman.

Liten vekst

Nå baserer EDB sine spådommer på analyser fra Gartner og IDC, som forventer et svekket marked i andre kvartal – og ingen ny vekst før i andre halvdel av 2010 (!).

– IT-tjenestemarkedet som helhet har opplevd en ytterligere forverring fra mars og utover. Vi hadde egentlig god fart ved inngangen til året, og faktisk et greit første kvartal. Når vi gjør som vi gjør, er det på bakgrunn av hvordan vi ser for oss utviklingen framover, sier Geir Remman.Strømmer til vikarbyråene

Parallelt med dette, melder bemanningsselskapene om langt flere søkere enn tidligere , og gjerne også svært kvalifisert arbeidskraft. Dette har skjedd nærmest over natten, ifølge Adil Osmani.

– Trenden har snudd svært raskt – fra at man tidligere hadde problemer med å skaffe nok kandidater for utleie, til at det nå er utfordrende å finne kunder som vil ha eksterne konsulenter. IT-markedet generelt har derimot stabilisert seg noe, og det kan virke som om vi skraper bunnen på det som har vært en skikkelig nedtur, sier Osmani.

Les også: Refser "vikarbyrået" IKT-Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.