IT

Refser "vikarbyrået" IKT-Norge

Leif Hamnes
28. apr. 2009 - 08:44
Vis mer

Da IKT-Norge i desember lanserte et samarbeid med bemanningsbyrået Xtra personell, var det etter en idé som stammet fra før finanskrisen.

Pilen snudde

Tanken var å hjelpe medlemsbedriftene med å finne midlertidig, men kompetent arbeidskraft – for å ta unna «toppene» i det som da var en historisk høykonjunktur.

I stedet dukket IKT-Norges tilbud opp da alle piler for lengst hadde begynt å peke nedover, og investerings- og risikoviljen i bransjen allerede hadde stupt.



– Inviterer til misbruk

Leder i El & IT Forbundet, Hans O. Felix, mener IKT-Norge svekker IT-ansattes rettigheter ved å gjøre det lettere for bedriftene å droppe faste ansettelser.

– Fleksibilitet går ofte på bekostning av noe, og gjerne da de ansattes stillingsvern. Dette er en type avtale vi ikke kan stille oss bak, og vi undrer oss over at en bransjeorganisasjon velger å inngå denne typen samarbeid, sier Felix til Teknisk Ukeblad, og legger til:

– Her kan jeg tenke meg det er fort gjort å tråkke over.



– Strengt regulert

I IKT-Norge ser man få problemer ved vikarsamarbeidet.

– Arbeidsmiljøloven sørger i seg selv for at dette er strengt regulert, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Han innrømmer at avtalen ble designet for en annen tid, men mener det også i nedgangstider handler om å gi bedriftene mulighet til hurtig reaksjon på sykdom og perioder med ekstra stor arbeidsbyrde.

– Så lenge vikartjenester er en lovlig funksjon, ønsker vi at våre medlemsbedrifter skal kunne ha dette tilbudet hos oss. Vi er ingen forhandlingspart ved lønnsoppgjøret, og står dermed i en fri posisjon til å ta slike grep, sier Hoff.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vikarmarkedet vokser

Siden krisen slo inn, har vikarbruken gått til værs i norsk IT-bransje.

Tall Digi.no nylig hentet inn fra Rubrikk. no, viser at 30 prosent av alle stillingsutlysninger i bransjen gjøres nå av rekrutterings- og bemanningsselskaper, og at trenden er økende.

Xtra personell dekker en snau tredel av IT-vikarmarkedet, og hadde sitt beste år noensinne i fjor. Den foreløpige responsen på IKT-Norge-samarbeidet er også positiv.

– Det jeg kan si, er at vi har fått flere oppdrag utelukkende på bakgrunn av denne avtalen. Den har også bidratt til å sikre oss et enda større nettverk innen IT. Flere bedrifter er blitt oppmerksomme på oss, sier salgsleder for Xtra personells IT/Telekomavdeling, Sindre Sandaker.



Bryter loven

Hans O. Felix, som organiserer rundt 8 000 IT-ansatte i Norge, kjøper ikke Per Morten Hoffs argument om at arbeidsmiljøloven vil stoppe misbruk av ordningen.

– Én ting er loven, men den har vi fra før sett at ikke alle følger, sier han.

Hovedregel er at folk skal ansettes fast, mens vikarbruken skal begrenses til å dekke inn andres fravær eller «ekstraordinære» situasjoner, opplyser han.

– Avtalen ser bra ut for bedrifter som vil ha en kjernegruppe og heller supplere i toppene. Men vurderingen av hva som er ekstraordinært kan være forskjellig nå enn den var i 2007/08. Jeg har derfor betinget tiltro når det hevdes at man strengt forholder seg til arbeidsmiljøloven, sier Felix.

– Bør heller se muligheter

IT-forbundets fungerende leder Walther Mainhard støtter ikke fagforeningskollega Hans O. Felix i synet på IKT-Norges avtale med Xtra personell.

– Som LO-forbund er det naturlig at El & IT Forbundet har dette utgangspunktet. Men det er dårlige tider, og vi må beregne at det er lediggang på markedet, sier Mainhard.

Større fleksibilitet sikrer at personer som er dyktige, alltid finner seg jobb, mener han.

– Vi må innrette oss etter den verden vi lever i, og heller se muligheter enn problemer med dette, sier Mainhard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.