BYGG

Mæla: Mangler fortsatt branntiltak

FORSINKET OG DYRT: Mæla ungdomsskole skulle bli et godt eksempel på energieffektivitet. Isteden har skolen blitt et skrekkeksempel på dårlig - og brannfarlig - prosjektering.
FORSINKET OG DYRT: Mæla ungdomsskole skulle bli et godt eksempel på energieffektivitet. Isteden har skolen blitt et skrekkeksempel på dårlig - og brannfarlig - prosjektering. Bilde: Teknisk Ukeblad
Mona StrandeMona StrandeJournalist
4. sep. 2007 - 07:34
Vis mer

– Vi fikk aldri noen løsning vi kunne leve med fra prosjekteringsgruppa, derfor har vi blitt nødt til å gi dem pålegg om hva som skal gjøres, sier prosjektleder Arne Olaussen, as Olaussen rådgivende ingeniørkontor.

Helt fra starten har nemlig det meste vært feil ved Mæla ungdomsskole.

Manglet dokumentasjon

16. mars fikk Skien kommune et skriv fra prosjekteringsgruppa, hvor de foreslo tiltak for å kompensere for manglende brannsikkerhet. Selv om Skien kommune først godkjente disse forslagene, ba de om en detaljprosjektering og brannteknisk analyse før arbeidet skulle begynne. Dermed endte det med at tiltakene likevel ble avvist på grunn av manglende dokumentasjon.

Først i august fikk de nye tiltaksforslag fra prosjekteringsgruppa, men da heller ikke disse la opp til å fjerne nok av isolasjonsmaterialet Moniflex og fasadeplatene av polykarbonat, kom kommunen og prosjektledelsen med pålegg om å bruke ikke-brennbare plater i store felt i fasaden.

Må fullsprinkle

Selv om heller ikke påleggene er mer enn delvis godkjent, er det enkelte ting prosjektledelsen mener må gjøres:

– Vi har gitt pålegg om at de gjennomlysbare feltene ikke skal være større enn 18 kvadratmeter, og at polykarbonatplatene innvendig skal erstattes med trådglass. I flerbrukshallen har vi bedt dem om å prosjektere en tett, tradisjonell vegg med metallplater på ytterveggene istedenfor polykarbonat og Moniflex, sier Olaussen.

I tillegg skal hele skolen fullsprinkles innvendig, noe det i utgangspunktet ikke var lagt opp til. Med andre ord blir det en dyr affære.

Svært dyr byggefeil

– Lenger byggetid kombinert med den dramatiske prisstigningen som har vært det siste året påvirker kostnadene, i tillegg til all utskifting av materialer, fullsprinkling og et stort antall ekstra arbeidstimer. Det er mange millioner det er snakk om, og byggherren vil kreve dette godtgjort av prosjekteringsgruppa, sier Olaussen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Som TU.no har skrevet tidligere får prosjekteringsgruppa all skyld i saken. Multiconsult, som allerede er engasjert i saken for å kontrollere brannløsningen, involveres nå også for å se om løsningen arkitekten hadde valgt i det hele tatt var egnet for et skolebygg.

Etter planen skal skolen være klar til 1. november.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.