IT

Må vokse ute for å overleve

PÅ JAKT: Konsernsjef Endre Rangnes skal øke staben i utlandet, men det skal ikke gå på bekostning av EDB-ansatte i Norge.
PÅ JAKT: Konsernsjef Endre Rangnes skal øke staben i utlandet, men det skal ikke gå på bekostning av EDB-ansatte i Norge. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
29. okt. 2009 - 12:16

Etter en slankekur har EDB Business Partner kvittet seg med 129 ansatte og redusert kostnadene med 400 millioner kroner.

I sin resultatrapport for tredje kvartal varsler konsernet at det er tegn til opptur, og da skal det rekrutteres150 nye hoder.

Det kommer til å skje hovedsaklig i lavkostland - det vil si India og Ukraina.Ferske hoder

EDB har lokaler like ved universitetet i Kiev og henter ferske hoder omtrent rett over gaten. Store kontrakter innen bank og finans i Sverige gir nyansettelser også der.

– Hvis du ikke får til en miks av kompetanse hjemme og ute, er du "out of business", sier konsernsjef Endre Rangnes til Teknisk Ukeblad.Trend

Alle de store konsulenthusene opererer på samme måte.

Les mer her: Måtte bli sjef for å redde jobben

og her: – Indere truer ikke norske arbeidsplasserSvekker ikke Norge

– Hva med kompetansen i hjemlandet?

– Halvparten av staben på 6000 er ansatt i Norge, og utviklingen holdes stabil her. Vi skal ha vekst i utlandet, men ikke på bekostning av norske arbeidsplasser, sier Rangnes.Tøff tid

2009 har vært en tøff tid for IT-bransjen. EDB hadde svikt i omsetningen innen både IT-drift og applikasjoner i tredje kvartal.

Sistnevnte handler om prosjektledelse, systemutvikling, integrasjon og integrasjon samt konsulenttjenester kompetanse på SAP, Microsoft, Oracle og IBM. Her var det en nedgang på 15 prosent.

Området "Løsninger" er lyspunktet i kvartalsrapporten, med en vekst på seks prosent. Her er EDB dominerende innen bank og finans.Nedgang

Totalbildet for kvartalet viser en omsetning på 1,7 milliarder kroner, mot 1,85 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor.

Det ga et driftsresultat på 150 millioner kroner - 18 millioner kroner lavere enn i tredje kvartal 2008.Venter opptur

Konsernsjefen venter en opptur fremover.

– Vi har opplevd historiens største fall for IT-industrien. Alle har strammet inn lenge, så nå begynner behovet for IT-investeringer å melde seg. Det er tegn på at det går rett vei for norsk indistri allerede i år. Og vi tror på en høyere oljepris. Det har betydning for aktiviteten for en kunde som StatoilHydro, sier Rangnes.

Han ser også til Sverige.

– Her slo effekten av finanskrisen inn tidligere enn i Norge, og der begynner det å gå bedre, sier konsernsjefen.

Les mer om: