KARRIERE

– Må ha klimapott på 5 milliarder

HISSIG: UiO-rektor Ole Petter Ottersen etterlyser mer konkurranse mellom norske universiteter når det gjelder klimaforskning.
HISSIG: UiO-rektor Ole Petter Ottersen etterlyser mer konkurranse mellom norske universiteter når det gjelder klimaforskning. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
9. okt. 2009 - 08:14

Norge er som rik oljenasjon forpliktet til å være ledende på forskning om klima, energi, helse og økologi, mener rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Kopiere svenskene

Derfor vil han kopiere den svenske modellen, hvor de har en klimapott på fem milliarder kroner som universitetene kan konkurrere om.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Da får vi en fornuftig og produktiv konkurranse mellom universitetene og kan støtte effektivt opp under ambisjonene i Forskningsmeldingen. Vi bør ikke ligge tilbake for Sverige. Sverige er riktignok et større land, men Norge har større ressurser, sier Ottersen til Dagsavisen.

Må bidra

Han skjønner ikke hvorfor vi ikke bygger opp et image som en klimanasjon like mye som vi gjør på fredsområdet.

– I bistandsarbeid og fredsarbeid skal vi være best i verden. Den samme logikken bør gjelde i forskningen. Vi må bidra til verdenssamfunnet etter evne, det vil si mer enn det folketallet skulle tilsi. Det er undervurdert hvor enormt stor satsing som trengs på denne typen forskning, sier rektoren.

– På vår måte

Forskningsminister Tora Aasland (SV) sier blankt nei.

– Vi gjør dette på vår måte i Norge, og gir penger til klimaforskning både gjennom klimaforliket i Stortinget og gjennom Klima 21, som jobber med en opptrappingsplan for klimaforskningen. Vi har allerede bygget opp åtte nye sentre for miljøvennlig energi, sier hun til avisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.