ENERGI

Lyse dropper milliardinvestering etter skattegrep

Kraftselskapet Lyse dropper planlagte investeringer på fem milliarder kroner i vannkraftverk etter regjeringens nye skattegrep.

Konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse dropper investeringer på fem milliarder kroner etter at regjeringen ønsker å innføre økte skatter for kraftbransjen.
Konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse dropper investeringer på fem milliarder kroner etter at regjeringen ønsker å innføre økte skatter for kraftbransjen. Foto: Terje Bendiksby/NTB
29. sep. 2022 - 10:50

Milliardene skulle gå til å oppgradere vannkraftverkene i Røldal-Suldal, skriver E24.

Men nå blir investeringene satt på vent.

– Prosjektet blir lagt bort. Med de nye skattereglene er det rett og slett ikke lønnsomt, sier Lyses administrerende direktør Eimund Nygaard.

Nygaard sier at hvis regjeringens forslag til ny skatt blir vedtatt, vil planene om oppgradering falle helt bort. Han mener beslutningen var enkel å ta når oppgraderingen ikke vil være lønnsom.

– Jeg hadde ventet at det kom noe, men det var langt verre enn det jeg trodde, sier han.

Grunnrenteskatt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la i går fram det nye forslaget til skatteøkning for oppdrettsselskaper og kraftselskaper.

For kraftselskapene innebærer det økt grunnrenteskatt og en ekstraskatt på 23 prosent av den delen av kraftprisen som overstiger 70 øre/kWh.

– Bryter løfter

Frp anklager nå regjeringen for å svikte norsk vannkraftproduksjon og mener de foreslåtte skatteskjerpelsene er et direkte brudd med løftene i regjeringsplattformen.

Partiets energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen viser til at regjeringspartiene i Hurdalsplattformen slår fast at det skal satses på økt norsk vannkraftproduksjon, blant annet gjennom oppgradering og fornyelse av eksisterende kraftverk.

– Dette er et direkte brudd med løftene i Hurdalsplattformen og vil føre til mindre kraftproduksjon fremover. Dette er å svikte norsk vannkraft, sier han.

Christian Rynning-Tønnesen kikker ut luke i toppen av en vindturbin.
Les også

Ønsker å skjerme «gamle» vindkraftverk mot skatteøkning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.