MOBIL

Lyntest: Sony Ericsson Xperia Pro

Vi har tatt en nærmere kikk på Sony Ericsson Xperia Pro, som med stor berøringsskjerm og fulltastatur går i strupen på HTC Desire Z.

15. feb. 2011 - 14:01

Vi har allerede laget lyntester på Sony Ericsson Xperia Play og Xperia Neo, og i dag har vi sett nærmere på den siste av de nye Sony Ericsson-telefonene: Xperia Pro.


FULLTASTATUR: Xperia Pro har både fulltastatur og berøringsskjerm

Les også:

Lyntest av Sony Ericsson Xperia Arc >>

Lyntest av Sony Ericsson Xperia Play >>

Lyntest av Sony Ericsson Xperia Neo >>

Hva gjør Xperia Pro spesiell?

Xperia Pro har fått både fulltastatur og berøringsskjerm, og går dermed i strupen på HTC Desire Z, som i bunn og grunn er det eneste reelle alternativet om du skal ha en Android-telefon i denne sjangeren.


GODT MED LUFT: Det er godt med luft mellom tastene, som også har god respons. To viktige kriterier for et tastatur er altså oppfylt her.

I likhet med Xperia Arc og Xperia Neo har også Xperia Pro fått på plass Mobile Bravia-teknologien. Dette er en kombinasjon av maskinvare og programvare som skal gi et mer naturtro bilde når du spiller av video eller ser på fotografier.

I likhet med søstermodellene sine har Xperia Pro også fått Android 2.3 og nyeste versjon av UX-menysystemet. Dette er i tråd med Sony Ericssons nye strategi, som blant annet innebærer at produsenten skal være tidlig ute med nye Android-versjoner.

Funker det?


UX: Xperia Pro har nyeste versjon av Sony Ericssons menysystem, UX, som blant annet har forbedrede sorteringsmuligheter.

Vi trengte ikke lange tiden med Xperia Pro for å kunne konstatere at fulltastaturet er veldig bra. Tastene er akkurat passe myke, de er responsive og de føles "lettere" enn på hovedkonkurrenten, HTC Desire Z. Det er også nok luft mellom dem til at du treffer riktig, noe som er et viktig kriterie for et fulltastatur.

Telefonen er jevnt over kjapp i vendingen, og starter både programmer og videoer øyeblikkelig når du trykker på ikonene. Her er det altså kraft under panseret, der du finner Qualcomms systembrikke MSM 8255 med 1 GHz-prosessor og Adreno 205-grafikkbrikke.

Skjermen har en størrelse på 3,7 tommer og en oppløsning på 854 x 480 piksler. Telefonen har også fått Sonys Mobile Bravia-teknologi, som skal sørge for bedre og mer naturtro farger når du bruker multimediefunksjoner.  Vi kan si såpass at dette tilsynelatende fungerer svært bra - her får du et nydelig bilde når du spiller av videosnuttene dine.


HDMI: Xperia Pro har fått Mini HDMI, som ser ut til å bli standarden hos mobilprodusentene fremover.

Sony Ericsson har tydeligvis bestemt seg for å gjøre HDMI-utgang til standard i alle telefonene sine, og har også dette på plass i Xperia Pro.

Responsen i skjermen er akkurat så god som vi forventer av en ny Android 2.3-telefon, og telefonen reagerer ellers kjapt samme hva vi ber den om.

Oppusset UI

Sony Ericsson har som vanlig klistret sitt eget UX-menysystem oppå de originale Android-menyene.

I nyeste versjon får du blant annet muligheten til å opprette mapper og har generelt bedre sorteringsfunksjoner enn i for eksempel X10. Litt ekstra småsnacks som muligheter for å klype med fingrene på skjermen for å få opp snarveier til alle widgets er også på plass. Denne funksjonen har vært noe hakkete på alle telefonene vi har prøvd, noe som forhåpentligvis er fikset når den endelige programvaren er ferdig.

Eksklusive funksjoner for Xperia Pro

Sony Ericsson snakker varmt om "smart keyboard"-funksjonen, som kort fortalt betyr at telefonen gjetter hva du skal gjøre når du trekker ned tastaturet. Om du er inne og leser en e-post vil du for eksempel automatisk åpne "svar"-funksjonen når du drar ned tastaturet. Tanken er at ting skal kreve færre trykk, noe som skal gi en bedre arbeidsflyt.

Om dette er praktisk eller irriterende kommer an på hvor bra det fungerer, og det skal vi se nærmere på når vi får kloa i et eksemplar med helt ferdig programvare om noen måneder.

En annen funksjon som er på plass i Xperia Pro (og ikke i de andre telefonene) er todeling av e-postleseren. Her kan du vise avsendere i et felt på venstresiden og innholdet i meldingen i en egen kolonne til høyre. Akkurat som på PC-er og tablets, altså.

Kjapt kamera

Kameraet i denne telefonen tar bilder i en oppløsning på 8 megapiksler, og har autofokus, LED-blits og Exmor-R-sensor. Sensoren lar deg ta bilder i mørkere omgivelser enn vanlig uten å forringe bildekvaliteten.

Videofilming skjer i en oppløsning på opp til 720p og en hastighet på 30 fps, og telefonen har også kontinuerlig autofokus.

Ja, dette er en Neo med tastatur

Den observante leser har muligens lagt merke til at spesifikasjonene i Xperia Pro virker veldig kjent, og det er helt riktig. Maskinvaren i Xperia Pro er, med unntak av fulltastaturet, nøyaktig den samme som i Xperia Neo.

Det som skiller disse to telefonene fra hverandre er fulltastaturet, 20 gram, todeling av e-postvisningen og selvfølgelig "smart keyboard"-funksjonen. Ellers er dette to klin like mobiltelefoner.

Vi kommer tilbake med en fullstendig test av Xperia Pro når telefonen kommer på markedet i midten av andre kvartal i år.

Les også:
Alt om de nye Sony Ericsson-telefonene >>
Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.