MOBIL

Lyntest av Sony Ericsson Xperia X10 Mini & X10 Mini Pro

Sony Ericsson Xperia X10 har fått to lillesøstre. Vi har sett nærmere på begge. 

16. feb. 2010 - 15:19
Vis mer

Sony Ericsson Xperia X10 Mini og X10 Mini Pro er rettet mot de som har lyst på en telefon som kan det meste, men som ikke er interessert i å drasse rundt på 150 grams klosser. Xperia X10 Mini og Mini Pro har helt identiske spesifikasjoner, bortsett fra en liten detalj: X10 Mini Pro har fått utskyvbart qwerty-tastatur. Dette gjør at den veier 32 gram mer, og måler et par millimeter ekstra i alle retninger. 

Les også test av X10 Mini »

Les også test av X10 Mini Pro »

Begge telefonene lever uansett opp til navnet. Selv etter å ha sett lanseringen for to dager siden, ble vi overrasket over hvor små disse telefonene faktisk er. Vi får automatisk assosiasjoner til Neonode N2 når vi holder X10 Mini i hånden, noe som slett ikke er noe minus.

 

Bra kvalitet

Byggekvaliteten på begge telefonene er upåklagelig, og det er ingen slark eller andre irritasjonsfaktorer å spore. Her er materialene skikkelig skrudd sammen. Vi merker oss også at Sony Ericsson har gått for en mer avrundet design enn vi tidligere har sett fra denne kanten, noe som er et steg i positiv retning. X10 Mini og Mini Pro ligger svært godt i hånden, og det er ikke noe problem å navigere seg rundt i menyene med en hånd.

Fulltastaturet på Xperia X10 Pro har overraskende mye luft mellom tastene, noe som gjør det lett å treffe riktig. Om vi skal klage på noe her, må det være at tastene er noe harde, og at de øverste ligger litt tett opp mot "skjermdelen" av telefonen. Dette er ikke noen store minus, og det er imponerende at Sony Ericsson har fått til en såpass brukervennlig løsning på så liten plass.

Kraftpakker!

X10 Mini kjører på Android versjon 1.6, altså samme plattform som storebror X10. Menyene har selvsagt blitt tilpasset slik at de passer til skjermstørrelsen på 2,5 tommer (mot X10 sine 4 tommer), og ikonene har fått en fin og fingervennlig størrelse.

Med Android følger også bred støtte for funksjoner som passer i jobbsammenheng. Her får du både Exchange-støtte og et lass med nyttefunksjoner rett fra boksen. I tillegg har du tilgang til et vell av ekstraprogrammer via Android-market. 

Noe vi raskt lærte å like, er responsen i telefonene. Her er det null forsinkelser når du navigerer i menyene, åpner meldingsinnboksen, starter videoavspilleren, blar i bildegalleriet eller bruker andre funksjoner der du typisk opplever en del "hakking". Xperia X10 Mini-ene er rett og slett spreke som foler. 

Gode på multimedia

Skjermen i Xperia X10 Mini-duoen har en oppløsning på 320 x 240 piksler, noe som gir et skarpt og fint bilde for denne skjermstørrelsen. Det var også overraskende behagelig å se på videoklipp. Det skal understrekes at klippene vi så var forhåndslagret på telefonene, så de representerer ikke nødvendigvis resultatet du får med videoklipp som ikke er optimalisert for 2,5-tommere med 320 x 240 pikslers oppløsning.

Du finner også utgang for 3,5 mm minijack, og ved musikkavspilling opplevde vi lyden som god. Her er det greit å nevne at vi kun testet med øreplugger, og ikke et skikkelig hodesett. Førsteinntrykket var ihvertfall positivt, og vi ser frem til å presse telefonen skikkelig når vi omsider får et eksemplar inn til redaksjonen.

I likhet med storebror X10 har Mini-søstrene fått Timescape, som samler all informasjon om enkeltpersoner på ett sted. Dette inkluderer både bilder, Facebook-oppdateringer, Twitter-meldinger, anropslogger og annet nyttig. En skikkelig kontaktliste anno 2010, med andre ord.

Konklusjon

Selv om vi ikke har tilbrakt nok tid med X10 Mini og X10 Mini Pro til å få et fullstendig helhetsbilde, sitter vi igjen med et veldig positivt førsteinntrykk.

For det er faktisk ingen grunn til at profftelefoner på død og liv skal ha svære trykkskjermer og veie godt over hundre gram. Her får du en ganske liten og en veldig liten telefon som kjører et av de mest avanserte operativsystemene du finner, samtidig som de både er spreke og brukervennlige.

At de i tillegg både leverer GPS og gode multimedieegenskaper er nesten litt utrolig. Om du er blant dem som gjerne skulle hatt en liten og nett telefon, uten å ofre for mye funksjonalitet, er dette to modeller å følge med på.

Både X10 Mini og X10 Mini Pro kommer i butikkene i løpet av andre kvartal i år. Vi kommer selvsagt tilbake med en full test av begge to når det nærmer seg.

NB! Som nevnt kjører alle X10-telefonene Android 1.6. Du vil imidlertid få muligheten til å oppgradere til Andrid 2.x ikke altfor lenge etter at telefonene dukker opp i butikkene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.