MOBIL

Lyntest av SE Vivaz og Vivaz Pro

Symbian, HD-videoopptak, lekkert utseende og kraftig maskinvare. Vi har kost oss med Sony Ericssons nyeste multimedietelefoner. 

17. feb. 2010 - 18:22
Vis mer

I dag tok vi nok en gang turen innom Sony Ericsson på Mobile World Congress. Denne gangen for å kikke nærmere på Vivaz og Vivaz Pro.

Hva er forskjellen på Vivaz og Vivaz Pro?

I likhet med X10 Mini og X10 Mini Pro, er det få forskjeller på de to Vivaz-telefonene. Vivaz er noe mindre, og presser 8,1 megapikslers stillbilder ut av kameraet, mens Vivaz Pro har fått utskyvbart fulltastatur, og tar stillbilder med en oppløsning på 5 megapiksler.

Grunnen til at telefonene har forskjellig kamera, er enkelt og greit at optikken for et fem megapiksels kamera tar så mye mindre plass enn den som kreves for åtte megapiksler, at Sony Ericsson kunne lage en Pro-versjon med fulltastatur, som kun veier 20 gram mer enn den uten.

Utenom disse to forskjellene, har telefonene klin like spesifikasjoner.

Lekre saker

Sony Ericsson har etter alt å dømme ansatt en hel del nye og dyktige folk i designavdelingen sin. I likhet med X10-telefonene har Vivaz og Vivaz Pro et flott utseende, de ligger godt i hånden og gir en svært god kvalitetsfølelse.

Trykkskjermene er responsive og gode å bruke både når du navigerer i menyene og når du skriver meldinger eller e-post med de virtuelle skjermtastaturene.

Det utskyvbare fulltastaturet i Vivaz Pro fungerer også ypperlig, og har myke og gode taster med bra respons.

Mange vil nok også sette pris på lakken som er brukt, som bokstavelig talt får telefonene til å skinne. Ulempen med dette er at telefonene blir fulle av fingermerker på null komma niks, så her er det greit å ha et tørkle i lommen.

Telefonene har fått trykkskjermer med en størrelse på 3,2 tommer og en oppløsning på 360 x 640 piksler. Bildet er sylskarpt og friskt, og telefonene egner seg svært bra til video.  Du må forøvrig belage deg på å konvertere filmene dine over til MPEG4 før du kan spille dem av på Vivaz-telefonene, da det ikke er Divx-støtte. Det følger med konverteringsprogramvare når du kjøper telefonen, og ifølge Sony Ericssons representant på standen, er denne “svært rask på konvertering”.

Siden telefonene kjører Symbian med S60, kan du installere tredjeparts programvare for å kjøre Divx-filer, men dette blir erfaringsmessig ikke like bra som når produsentene selv leverer telefoner  med ferdig støtte for Divx.

HD-opptak

Noe av det Sony Ericsson fokuserer mest på i markedsføringen av Vivaz-telefonene, er videoopptak. Her kan du nemlig filme i 720p-oppløsning, altså HD-kvalitet. Det er ellers første gang vi har sett at en telefon har fått dedikerte taster for både videoopptak og stillbilder.

Når du tar opp video kan du også aktivere “kontinuerlig autofokus”. Dette gjør at det du retter kameraet mot alltid vil være skarpt, mens ting i bakgrunnen eller forgrunnen vil bli mer slørete. Gode greier!

Telefonene leveres med både TV-utgang (VGA-oppløsning) og støtte for DLNA, slik at du kan se bilder og video direkte på TV-skjermen. I tilegg er det installert et program som lar deg laste klippene direkte opp på Youtube.

Vi fikk dessverre ikke overført noen eksempelklipp, men klippene vi filmet så veldig bra ut på telefonskjermen, og var helt fri for hakking og annet tull. Vi skal definitivt gå videokameraet nærmere i sømmene når vi får inn testeksemplarer hjemme i Norge, og se hva vi kan presse ut av Vivaz-telefonene.

Mer en underholdning

Vivaz-telefonene har mer å by på enn saftige videospesifikasjoner. På internettfronten får du både WLAN-støtte, slik at du kan koble deg opp mot trådløse hjemmenettverk, og HSPA med hastigheter på opp til 10,2 Mbps i mobilnettet. 

Telefonene har også utgang for 3,5 mm, slik at du kan bruke ditt eget hodesett når du ser på film eller lytter på musikk, og du får med et minnekort med en kapasitet på 8 GB.

Konklusjon

Sony Ericsson Vivaz og Vivaz Pro er to solide Symbian-telefoner som bade ser bra ut og har en fornuftig størrelse. I tillegg har de både maskinvare og teknologi som innfrir forventningene man ofte har til en telefon i dag.

Nå har vi ikke tilbrakt nok tid med telefonene til å kunne komme med en endelig konklusjon, men vi har fått et veldig positivt inntrykk av Sony Ericsson i år. Både Vivaz-telefonene og X10-familien ser ut til å være skikkelig gjennomarbeidede produkter, og vi ser frem til å stifte nærmere bekjentskap med alle produktene, noe vi mest sannsynlig kommer til å gjøre i løpet av de neste fire månedene. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.