MOBIL

Lyntest av Samsung Galaxy Nexus

Doble prosessorkjerner og HD-skjerm. Vi har prøvd den nye Google-telefonen.

30. okt. 2011 - 16:40
Vis mer

Det er drøyt 11 dager siden årets "Google-telefon" ble vist frem første gang. Galaxy Nexus er produsert av Samsung, som også stod bak fjorårets Nexus S.

Ventetiden fra Nexus-telefonene har blitt lansert til de har vært ute på markedet har tradisjonelt sett ikke vært lang, noe som heller ikke er tilfelle med Galaxy Nexus. Telefonen kommer i salg i løpet av neste måned.

Med så kort tid til markedet ligger det også i kortene at Samsung for lengst har startet produksjonen av telefonen. Vi har for anledningen vært i London, der vi fikk prøve et ferdig eksemplar av Galaxy Nexus.

Kort fortalt om Galaxy Nexus

Galaxy Nexus er årets Google-telefon, og lanseres i likhet med tidligere år i forbindelse med en ny, stor Android-oppdatering.

Nexus-telefonene står alltid først i køen for nye Android-varianter, og Galaxy Nexus er dermed den første telefonen med Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Les mer om hva du får i Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Telefonen byr imidlertid på mye mer enn den ferskeste Android-varianten. Den har også et spesifikasjonsark som imponerer. Systembrikken i telefonen er Texas Instruments OMAP 4460, som er oppfølgeren til brikken som står i LG Optimus 3D. Dette gir deg doble prosessorkjerner som tikker på 1,2 GHz, og grafikkbrikken PowerVR SGX540.

Skjermen er kanskje det mest spennende her. Denne har en størrelse på hele 4,65 tommer, og kjører ekte 720p-oppløsning, altså 1280 x 720 piksler.Med Galaxy Nexus laster du Mobili.no i 4G-hastighet. (Jadda, vi vet at Wi-Fi-symbolet avslører oss her).

I tillegg finner du støtte for LTE (ofte omtalt som 4G), så her kan du virkelig surfe i høye hastigheter om du befinner deg et sted Netcom har bygd ut LTE-nettet sitt.

Hva gjør Galaxy Nexus spesiell?

Galaxy Nexus er en spesiell telefon på mange måter. Den er først ut med Android 4.0, den er først ut med LTE, og den har en vanvittig skjermoppløsning i forhold til størrelsen.Denne telefonen er i Nexus-familien, noe som garanterer deg å alltid være først ut med nyeste Android-versjon.

Kombinert med masse kraft og det faktum at den i likhet med de andre Nexusene er helt åpen er dette en telefon du kan gjøre det meste med.

Baksiden av telefonen er dekket med det Samsung kaller "Hyper Skin". Dette er altså en gummiert overflate som gir bedre grep enn glatt plast.Bakdekselet har fått en gummiert overflate som gir bedre grep.

Funker det?

I løpet av den begrensede tiden vi tilbrakte med telefonen rakk vi å bli imponert på flere punkter. Når man holder den i hånden er det ikke til å unngå å bli overrasket over hvor tynn den er, og den føles også lett med tanke på hva du finner under skallet her.

Den føles faktisk ikke betydelig større enn Galaxy S II. Den har ellers den samme kurvede designen som fjorårets Nexus S.Galaxy Nexus er kun 8,94 mm tykk. Legg også merke til den kurvede designen.

Skjermen er også svært skarp, og har veldig fine og klare farger. Noe annet hadde vi egentlig ikke forventet her, siden vi tross alt snakker om en Super HD AMOLED-skjerm med 1280 x 720 pikslers oppløsning.Skjermen er 4,65 tommer stor og kjører en oppløsning på 1280 x 720 piksler.

En slik skjerm er naturlig nok langt mer krevende for maskinvaren som skal drive spetakkelet, og det er derfor litt overraskende at Samsung ikke har brukt den samme grafikkbrikken som i Galaxy S II, men heller gått for den over ett år gamle SGX540-brikken som også står i Galaxy S og Nexus S.

Og uten at vi skal konkludere med noe som helst ut fra noen få minutters bruk må vi likevel nevne at demovideoen som var forhåndslastet ikke kjørte 100 prosent glatt. Nå snakker vi for all del ikke om alvorlig hakking, og det kan like gjerne være programvaren eller selve filmfilen som har skylden.

Vi skal uansett sørge for å presse telefonen litt ekstra på filmfronten når vi får den inn til test om noen uker.

Når det er sagt opplever vi ellers Galaxy Nexus som svært kjapp og responsiv både når vi navigerer rundt i menyene, når vi starter opp apps og når vi surfer på nettet. Det er ingen tvil om at dette er en kraftpakke.

Mye snacks i ny Android-versjon

Med Android 4.0 under skallet er det også mange nye funksjoner å pløye gjennom. Vi liker for eksempel godt at du har langt bedre kontroll over databruken. Her kan du gå inn og få enn oversikt over hvor mye data som er brukt, og ikke minst hvilke apps som står bak ulumskhetene. Deretter kan du detaljstyre databruken ved å sette begrensninger på hver enkelt app.Android 4.0 Ice Cream Sandwich gir deg langt bedre kontroll over databruken enn tidligere.

Vi liker også at du finner egne sider for widgets i hovedmenyen, at du har en mer oversiktlig innstillingsmeny og annet småsnacks i Android 4.0. Vi skal ikke gå veldig detaljert inn på endringene i plattformen i denne omgang - det kommer vi tilbake til når vi har fått litt tid til å utforske Ice Cream Sandwich i fred og ro her hjemme.Du finner egne sider for widgets i hovedmenyen.

Du finner ellers en såkalt "Beam"-funksjon, som bruker NFC-teknologi for å sende filer mellom to enheter ved å velge filen og holde telefonene mot hverandre.

Suveren kamerarespons

Noe vi virkelig ble imponert av var kameraet i Galaxy Nexus. Og da snakker vi ikke om bildekvaliteten, dybdeskarpheten eller annet som har direkte med bildekvaliteten å gjøre.

Vi snakker enkelt og greit om hastigheten.

For makan til kjapt kamera har vi faktisk ikke vært borte i på en mobiltelefon før. Oppstartstiden når du trykker på den dedikerte kameratasten er én ting. Du er klar til å ta bildet på under to sekunder.Dette kameraet er det raskeste vi har vært borte i på en mobiltelefon.

Men det tøffeste er altså hvor kjapt bildefilen skrives til internminnet. Her er det overhodet ikke nedetid mellom eksponeringene, og bildet er lagret før du rekker å slippe kameratasten. Uten at vi har helt nøyaktige tall greide vi å smelle av 2-3 eksponeringer i sekundet her.

Dette er ifølge Samsung en av fordelene ved å skrive til internminnet fremfor minnekort (Galaxy Nexus støtter altså ikke minnekort).

Ut fra det vi kunne se på mobilskjermen er også bildekvaliteten bra, men her skal vi selvsagt ikke påstå noe som helst før vi har fått anledning til å hente ut noen bilder og sett dem på en vanlig PC-skjerm.

Etter å ha tilbrakt litt tid med Galaxy Nexus kan vi ikke si annet enn at vi gleder oss veldig til å få inn et testeksempar så vi får gått telefonen skikkelig i sømmene, for dette virker i første omgang svært lovende.

Blir det bra?

Dette er solide saker. Her får du en vanvittig oppløsning i en skjerm som også er større enn det meste vi har sett på mobilfronten, kombinert med bra design, et lynraskt kamera, LTE-støtte, NFC og generelt kraftig maskinvare.

Galaxy Nexus er også den første mobilen med Android 4.0 Ice Cream Sandwich under skallet, og det faktum at det er en offisiell Google-modell betyr at du er garantert tidlige Android-oppdateringer i tiden som kommer, og at telefonen er helt åpen for deg som liker å trikse og mikse med programvaren.Galaxy Nexus (t.v.) sammenlignet med Galaxy Note.

Vi har en liten mistanke om at telefonen ikke vil gjøre det like bra i ytelsestester som Galaxy SII, da den kjører en skjerm med over dobbelt så høy oppløsning på en svakere grafikkbrikke, og vi merket også tendenser til hakking i demovideoen på telefonen. Vi skal selvsagt sende telefonen i ringen mot de øvrige dobbeltkjernemodellene når vi får inn et testeksemplar for å få avkledd maskinvaren litt mer.

Det skal ellers understrekes at vi opplevde ytelsen i Galaxy Nexus som svært god, og selv om den skulle komme til kort mot Galaxy S II i rene ytelsestester blir den likefullt blant de raskeste telefonene på markedet.

Galaxy Nexus kommer som nevnt i butikkene iløpet av neste måned (de første landene får den allerede 17. november). Prisen for varianten med 16 GB internminne vil ligge på rundt 5000 kroner ved lansering. Vi tipper du må punge ut en femhundrelapp eller to ekstra for 32 GB-varianten, uten at vi har fått dette bekreftet.

Til slutt litt reklame

I tillegg til demonstrasjonsvideoen øverst i artikkelen fikk vi også en forhåndspremiere på reklamevideoen for Galaxy Nexus, for deg som liker slikt:

 

LES OGSÅ:

Samsung Galaxy Nexus er lansert

Se flere videoer av Galaxy Nexus

Slik er Android 4.0

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.