MOBIL

Lyntest av Nokia Lumia 800

LONDON/NOKIA WORLD: Vi har fått kikke på Nokias første Windows-telefon.

26. okt. 2011 - 23:20
Vis mer

Nokia World er i full gang, og vi befinner oss derfor midt i tjukkeste London. Her har vi i dag fått se fire nye Series 40-telefoner i lavprisklassen (Der én kommer til Norge), og mer interessant - Nokia har lansert sine første Windows-telefoner: Nokia Lumia 800 og Lumia 710.

LES OGSÅ: Lyntest av Lumia 710

Den best spesifiserte av disse, Lumia 800, har blitt lekket flere ganger de siste månedene, også av Nokia-sjef Stephen Elop selv, da under navnet Sea Ray (altså telefonen, ikke Nokia-bossen).

Kort fortalt om Nokia Lumia 800Nokia Lumia 800 minner svært mye om N9, men bare utenpå.

Ved første øyekast er Lumia 800 til forveksling lik Nokia N9. Her får du den samme unibody-designen, omtrent samme størrelse, samme materialer og de samme formene. Dette er slett ikke negativt, da N9 er blant det beste vi har sett på kvalitet- og designfronten.

Lumia 800 kjører som du allerede har fått med deg på Windows Phone-plattformen, og da den nyeste versjonen: 7.5 Mango.

LES OGSÅ: Slik er Windows Phone 7.5

Hva gjør Lumia 800 spesiell?

Nokia inngikk et samarbeid med Microsoft i februar i år, og Lumia 800 vil for alltid fremstå som den første frukten av dette samarbeidet. Her er det altså ekstremt viktig for selskapet å gjøre et bra førsteinntrykk. 

Og Nokia-sjef Elop har åpenbart troen på telefonen. For å sitere fra dagens lansering: - This is the first real Windows Phone.

Selskapet har sørget for å få på plass et par elementer som skiller Nokia-telefonene fra konkurrerende WP-modeller. Nokia har - i motsetning til hva de sa tidligere i år - ikke tenkt å dele fordelene de har som eier av kartprodusenten Navteq. Du får altså ikke gratis navigasjonsløsninger i Windows-telefoner fra Samsung, HTC eller LG.

Det betyr også at Lumia 800 er den første Windows-telefonen der det er gjort endringer i operativsystemet fra telefonprodusentens side.

Funker det?

Vi får straks "N9-følelsen" når vi holder Lumia 800 i hånden. Dette er en telefon som oser kvalitet, med materialer i polykarbonat og en ellers svært strømlinjeformet design. Vi er rimelig sikre på at vi har vårt på det rene når vi sier at dette er den best bygde Windows-telefonen som er produsert.Nokia Lumia 800 er ren og skjær kvalitet.

Og det er mer enn dekslene som er bra her. Skjermen er svært skarp og klar, og den sorte bakgrunnen bak menyen er like sort som rammen som omkranser skjermen. Ikke noe gråskjær her, altså.

1,4 GHz

Nokias Kevin Shields beskriver Lumia 800 som "beauty on the outside, beast on the inside". Og da er det selvsagt maskinvarekraften han sikter til. Lumia 800 har en prosessorhastighet på 1,4 GHz, 512 MB arbeidsminne og grafikkbrikken Adreno 205.

Disse komponentene leveres gjennom Qualcomm-systembrikken MS8255(t). Om du synes det høres kjent ut er det fordi nesten samtlige 2011-modeller fra Sony Ericsson og HTC kjører på den samme maskinvaren.

Og Nokia/Microsoft utnytter kraften fullt ut her. Nokia Lumia 800 er en rett frem lynrask mobiltelefon, og eksemplaret vi prøvde utførte alle oppgaver vi ba den om uten antydning til forsinkelser.

Kombinert med Windows Phone-menyene, som både er pene og enkle å forstå seg på er det klart dette bidrar til en flott helhetsopplevelse.

Minnekapasiteten kan muligens bli en liten festbrems her. Lumia 800 leveres kun i 16 GB-variant (i motsetning til N9, som finnes med 64 GB). Dette er riktignok et ganske romslig internminne, men det er ikke støtte for minnekort her, og du sitter dermed i saksa den dagen du har fyllt opp telefonen med video og musikk.

Nå skal det nevnes at du får 25 GB med "Cloud-lagring", men dette krever at du har tilgang til internett, og genererer dermed datatrafikk.Lumia 800 har - i motsetning til Nokia N9 - fått dedikert kameratast.

Kameraet er også svært raskt, og du er klar til å ta bilder to sekunder etter at du har trykket på den dedikerte kameratasten. Nedetiden mellom eksponeringen er også svært liten. Vi fikk dessverre ikke hentet ut noen eksempelbilder fra demotelefonene, men optikken skal være tilsvarende den som står i N9 - og det er bra saker.Denne kombinasjonen gir bra lyd.

Vi fikk også prøve telefonen med det Monster-produserte hodesettet Nokia Purity HD Stereo, og spilte av et knippe høykvalitets musikkfiler. Her er det ikke annet å si enn at lydkvaliteten er svært bra.

Alt i alt har vi et svært positivt inntrykk av Nokia Lumia 800, som kombinerer en trivelig plattform med finfin maskinvare.

Blir det bra?

Nokia legger ikke skjul på at de er ute etter lederposisjonen i Windows Phone-segmentet, og går taktisk til verks ved å beholde nøkkeltjenester som gratis navigasjonsløsninger for seg selv. Når de i tillegg leverer telefoner i den kvaliteten Lumia 800 kan skilte med har vi stor tro på at dette går veien.

Vi kan ellers nevne tidenes minst overraskende opplysning: Norge er ikke blant de første landene som får Lumia 800. Mens for eksempel Tyskland får den i november må du vente til begynnelsen av 2012 før du kan slå kloa i en i din lokale mobilforretning. Prisen ligger i skrivende stund på 420 euro.

Hvor blir det av video?

Oppdatert: Video av Lumia 800 er nå ute. Den finner du her.

Dersom du lurer på hvorfor vi ikke har video i denne artikkelen så er det altså fordi internettlinjene både på hotellet og messeområdet får massiv juling i dag. Vi bidrar selvsagt til spetakkelet, som du kan se av skjermskuddet nedenfor.Dette er altså status etter tre timer......og etter seks timer (ca). Nå går det unna!

LES OGSÅ:

Her er Nokias Windows-telefoner

Nokia lanserer fire billigmodeller

NESTE SIDE: Spesifikasjoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.