OLJE OG GASS

Lundin har nå det tredje største budsjettet på sokkelen

 Bredford Dolphin gjorde nytt funn i avgrensningen av Johan Sverdrup-funnet.
Bredford Dolphin gjorde nytt funn i avgrensningen av Johan Sverdrup-funnet. Bilde: Dolphin Drilling

I dag tidlig meldte det svenske oljeselskapet Lundin om at det er gjort funn av enda mer olje i gull-lisensen 501, som er den ene av to hovedlisenser i Johan Sverdrup-funnet.

Det ble funnet en oljekolonne på seks meter i sandstein av høy kvalitet.

Ikke veldig tykk

Administrerende direktør i Lundin Norway, Torstein Sannes, sier til Teknisk Ukeblad at dette gir dem god informasjon.

– Vi fant en hydrokarbonfylt kolonne, som ikke var veldig tykk. Den verifiserer at det er drivbare hydrokarboner i dette området av lisensen.

Brønnen som ble boret ligger i den sørvestlige delen av lisensen. Men Sannes vil ikke fortelle noe om hvor mye olje de anslår ble funnet gjennom denne brønnen. Han kan dog fortelle at det er høy aktivitet for Lundin, både i Johan Sverdrup-området og på resten av sokkelen.

Les også: Vil utvinne olje fra kull på Svalbard

Mennesker, ikke system

– Vi kommer nå til å være med på fem lete- og avgrensningsbrønner samtidig. Fire av disse er som operatør. Den siste er det RWE Dea som er operatør for, sier han,

– I går startet vi boring på Torvastad-prospektet i Sverdrup-lisensen, og i dag starter vi boringen på en annen brønn i det sørøstlige segmentet av lisensen. Vi har med andre ord nok å holde på med. Slik det er nå, har vi det tredje største budsjettet på norsk sokkel, sier han.

Denne utviklingen har gått rimelig fort, og det har vist seg flere ganger at Lundin har hatt suksess med sine letemodeller.

Først ble Johan Sverdrup funnet, og nå i høst ble Gohta-funnet gjort, som blir karakterisert som et meget spennende funn. Resultatene fra Gohta er ventet ganske snart.

– De fleste som er en del av denne butikken her, har gjort sine ting ganske lenge. Og det viser seg igjen at kunnskapen ligger i menneskene, og ikke i systemet, sier Sannes som en kommentar til suksessen de har hatt på norsk sokkel.

Gohta: Sammenligner Lundin-funn med gigantfunn i Russland

Blir velorkestrert

Han sier videre at det ikke kommer til å komme noe ressursanslag på Sverdrup-funnet helt ennå.

– Det kommer nok til å komme vel orkestrert i samarbeid med partnerskapene fra både lisens 265 og lisens 501 før eller etter jul. Det kommer ikke noe før de planlagte brønnene er boret ferdig, sier Sannes.

Etter de pågående Johan Sverdrup-brønnene er ferdige, skal Lundin bore ytterligere en brønn i lisens 501, mens Statoil og sine partnere skal bore det Sannes karakteriserer som en meget spennende brønn nord i sin lisens.

– Det er knyttet stort spenningsnivå til den brønnen Statoil skal bore ved Geitungen. Det blir spennende fordi det ikke er hvert år man finner en Johan Sverdrup.

PS: Brønnen Lundin er med på i Norskehavet kalles for øvrig også Sverdrup – uten at det på noen måte har tilknytning til elefantfunnet i Nordsjøen.

Les også:

Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten

Fem rom med 3D-teknologi skal kutte tid og redusere risiko på sokkelen

Statoil kan ha funnet 600 millioner fat i Canada