OLJE OG GASS

Lover større ringvirkninger uten Goliat-ilandføring

Ole K. Helgesen
5. des. 2008 - 07:00

– Med en offshoreløsning blir det større ringvirkninger spredt over hele regionen, sier kommunikasjonssjef Jone Stangeland i Eni.

Billigere

Eni og lisenshaverne leverte konsekvensutredningen for Goliat-feltet til OED 7. november.

Her anbefaler rettighetshaverne å bygge ut Goliat-feltet med havbunnsbrønner knyttet opp til en flytende produksjons-, lagrings- og losseenhet (FPSO).

Denne løsningen ble valgt fordi den gir bedre muligheter for videreutvikling av olje- og gassaktivitetene i Barentshavet, det er en mer moden teknologi og har betydelig lavere investeringskostnader. Ifølge Eni er denne løsningen den enste som er samfunnsøkonomisk lønnsom.

Likevel kjempes det hardt for å få oljen til land.

Les også: Goliat kan utrustes i Hammerfest

– La oljen ligge

Fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmark ba folk ha is i magen, la oljen ligge og vente med å ta den opp til den kan tas på land som svar på Enis konsekvensutredning, ifølge Harstad Tidende.

Tidligere har også Finnmark Arbeiderpartis leder, Ingalill Olsen, vært klinkende klar på at Goliat-oljen skal bli liggende på havets bunn dersom den ikke ilandføres. Dette har vært støttet av Arbeiderpartiets alle tre fylkespartier i Nord-Norge.

Les også: Norskehavsgass neppe til land

Bedre ringvirkninger

Men nå signaliserer flere sentrale Ap-politikere vilje til å fravike kravet om ilandføring av oljen dersom det blir andre ringvirkninger, ifølge Altaposten.

Eni mener offshoreløsningen gir bedre ringvirkninger for regionen som helhet.

– Med Ilandføring av oljen blir aktiviteten konsentrert i et snevert område. Med en offshoreløsning blir ringvirkningene spredt over et stort område, sier Stangeland.

– Driftsfasen viktigst

Han understreker at det er viktig å skille mellom utbygging og drift.

– Ilandføringsalternativet koster 10 milliarder ekstra, og hvis vi skulle investere 10 milliarder mer i utbyggingsfasen, ville det gitt mer aktivitet i regionen under selve utbyggingen. Men det viktigste er driftsfasen. Goliat-feltet skal produsere i pluss-minus |15 år. Dessuten håper vi å gjøre nye funn etter hvert, og det er lettere å knytte disse opp mot en offshoreløsning.



Kompetansebygging

Stangeland sier at rettighetshaverne også mener at den anbefalte utbyggingsløsningen vil gi betydelige muligheter for å bygge lokal kompetanse og utvikle sysselsetting og næringsliv i hele regionen i driftsfasen.

Eni Norge har også besluttet å legge regionkontoret til Hammerfest. I tillegg vil aktiviteten til Goliat gi kontinuerlig og betydelig økt aktivitet ved både forsynings- og helikopterbasen i Hammerfest.

Sammen med sokkelorganisasjonen vil disse funksjonene gi mellom 150 og 200 direkte arbeidsplasser som en start i driftsfasen. I tillegg vil det skapes et betydelig antall indirekte arbeidsplasser.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.