BYGG

Lover energieffektivt regjeringsbygg

FERDIG: Slik blir Teatergata 9 seende ut når bygget står ferdig i 2012. Det blir sannsynligvis det eneste av de tre byggene som utgjør R6 som klarer energimerke B.
FERDIG: Slik blir Teatergata 9 seende ut når bygget står ferdig i 2012. Det blir sannsynligvis det eneste av de tre byggene som utgjør R6 som klarer energimerke B.
Mona StrandeMona StrandeJournalist
21. aug. 2009 - 07:02

Dette er R6

  • Regjeringsbygg 6 (R6) består av tre bygg, med et totalt brutto bygningsareal på cirka 21.500 m 2
  • Det tidligere hovedkontoret til Statens pensjonskasse i Keysers gate 8, som er et verneverdig bygg fra 1899, skal restaureres. Videre skal Keysers gate 6 bygges om, og det skal oppføres et nytt bygg i Teatergata 9. Alle byggene blir sammenføyd til ett regjeringsbygg.
  • Veidekke Entreprenør AS har hovedentreprisen på bygging av alle de tre byggene. Kontraktssummen er 218 millioner kroner eks. mva, og deres arbeid skal være ferdig i november 2011.
  • Maksimalt årlig energiforbruk (BTA) i de tre byggene skulle i utgangspunktet være 140 kWh/m2 i Teatergata 9 og Keysersgate 6, og 180-200+ kWh/m2 i Keysersgate 8. Nå skal byggene få lavere energiforbruk (se artikkel).
  • Styringsrammen for hele prosjektet er 800 millioner kroner (2007), med byggestart 3. kvartal 2009 og ferdigstillelse 1. kvartal 2012.
  • R6 overleveres til FAD 31. mars 2012, og skal tas i bruk av Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, og sannsynligvis Miljøverndepartementet.

Grunnarbeidene på tomta til det nye regjeringsbygget (R6) har startet uten klare energimål.

Regjeringen har blitt kritisert for å ikke sikte høyere i forhold til energibruk enn energimerke C, etter energimerkeordningen som trer i kraft neste år, skrev Teknisk Ukeblad forrige uke.

Les saken:

B-merket

Nå mener imidlertid Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) at de har klart å redusere energibruken nok til at bygget vil bli B-merket når det står ferdig i 2012.

Og det uten at det påvirker økonomi eller fremdrift.

Endrede krav B-SATSING: Statssekretær Wenche Lyngholm (SV) sier regjeringsbygget skal bli mer energieffektivt enn det i utgangspunktet lå an til.
Endrede krav B-SATSING: Statssekretær Wenche Lyngholm (SV) sier regjeringsbygget skal bli mer energieffektivt enn det i utgangspunktet lå an til.

Endrede krav

Statssekretær Wenche Lyngholm (SV) i FAD sier energieffektivisering i offentlige bygg er en viktig sak for regjeringen generelt, og at miljø også er i fokus i det nye regjeringsbygget.

– Med R6, som mange andre offentlige bygg, har det tatt lang tid fra bygging ble vedtatt til byggestart. Etter reglene som gjalt da prosjekteringen først startet, var et arbeidsmål om energiforbruk på 140 kWh / m 2 bra. Men nå har vi sagt at det er for dårlig, og dermed har vi også klart å komme oss under 130 kWh / m 2 uten å øke konstnadsrammen, sier Lyngholm.

Tykkere vegger

Statsbyggs prosjektsjef for R6, Jan Fagerheim, sier de nå har fått bedret energiberegningen for de prosjekterte løsningene ved blant annet å gå for ekstra tykke yttervegger, styring av ventilasjonsanlegget som gjør at det reduserer luftmengden, og forbedret lysstyring.

De ferskeste tallene, presentert for prosjektledelsen 17. august, viser at nybygget i Teatergata 9 ligger an til et netto energibehov på 127,2 kWh / m 2 og 126,3 kWh / m 2 levert energi.

Tilsvarende tall for ombygde Keysers gate 6 er 129,6 og 131,2. I Keysersgate 8, som er delvis verneverdig og dermed det mest utfordrende, ligger netto energibehov an til å bli 179 kWh / m 2 og levert energi 188 kWh / m 2.

Vil presse på

– Etter utviklingsperioden vi er inne i nå, hvor entreprenørene tenker miljøløsninger basert på sin kompetanse og erfarfaring, er målet at vi skal komme enda lavere. På Teatergata 9 skal vi i alle fall under 126 kWh / m 2, som er kravet for energimerke B, sier Fagerheim.

I den siste rapporten fra Statsbygg har FAD bedt om forslag som gjør energiløsningene enda bedre.

Med integrering av disse løsningene, bevisste materialvalg og energisparing som overordnet tanke ved innkjøp av utstyr senere, har statssekretær Lyngholm målet klart:

– Det nye regjeringsbygget skal kvalifisere for energimerke B. Miljø skal være overordnet, og vi vil fortsette å legge press på at det som skjer inne i bygget skal drive energiforbruket ytterligere ned, sier hun.

– Ikke overbevist A-SATSING: Bellonas Ane Torvanger Brunvoll mener regjeringen burde være et forbilde, og ikke ta til takke med et B-merket regjeringsbygg.
– Ikke overbevist A-SATSING: Bellonas Ane Torvanger Brunvoll mener regjeringen burde være et forbilde, og ikke ta til takke med et B-merket regjeringsbygg.

– Ikke overbevist

Ane Torvanger Brunvoll, sivilingeniør og leder for Bellonas klima- og energiavdeling, blir ikke overbevist av departementets forklaring.

– Når de sier at de klarer å bygge for energimerke B uten at det koster mer, men bare ved å tenke på energiforbruket i planleggingsprosessen, så skal det bare mangle at de går for et B-bygg. Dette viser jo at det er mulig å få B på all bygningsmasse bare man fokuserer på energieffektivisering. Men jeg hadde fortsatt sett at de ønsket at det nye regjeringskvartalet skulle være et forbildeprosjekt, og dermed satset enda høyere, sier Brunvoll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.