SAMFERDSEL

Løser vei-problemer: – At de ikke skal vite det er tragisk

Troms og Finnmark vant denne uken en pris for å ligge i front på innovasjon innen samferdsel. Her kan du høre om teknologiene og løsningene som ligger til grunn for hederen til to fylkeskommuner.

Både juryeleder Hanne Nettum Breivik og prisvinner Espen Lauvlund Nilsen fra Troms fylkeskommune er fornøyd med årets ITS-pris.
Både juryeleder Hanne Nettum Breivik og prisvinner Espen Lauvlund Nilsen fra Troms fylkeskommune er fornøyd med årets ITS-pris. Foto: Jan M. Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
21. mars 2024 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

– Det er en ære å bli tildelt denne prisen, sier Espen Lauvlund Nilsen etter å ha tatt imot årets pris fra ITS-Norway på vegne av fylkeskommunene. 

I ukens podkast kan du høre en av vinnerne, representert ved Nilsen, fortelle nærmere om prosjektene og løsningene de to fylkeskommunene har samarbeidet om. 

ITS er forkortelse for Intelligente Transport Systemer, noe som trengs for å løse fremtidens transportbehov på en smart måte.

Det betyr blant annet digitalisering, elektrifisering og bruk av sensorer. Og ikke minst at alle aktørene innen samferdselssektoren samarbeider om å få til gode løsninger. Noe som igjen fordrer et godt samarbeid mellom offentlige og private aktører. 

 

 

  • Derfor vant Troms og Finnmark ITS-prisen

    • Å ha vært aktive i å utnytte alle deler av ITS-teknologien, med spesielt fokus på innovasjon og uttesting av nye løsninger for transport tilpasset klimaforholdene i regionen.
    • Å ha etablert en innovasjonsmetode som har vært viktig og effektiv for utviklingen. 
    • Med stort hell å ha tatt i bruk innovative anskaffelser for ITS-området.

– Må finne andre løsninger

– Vi har mye vær og vind. Klima er utfordrende for oss, sier Nilsen og viser blant annet til fylkenes mange dårlige veier. 

Selv jobber han som prosjektleder innen innovasjon, ITS og teknologiutvikling hos Troms fylkeskommune.

– Vi har store samferdselsutfordringer, så vi er nødt til å jobbe smartere og tenkere smartere for å løse disse utfordringene, innenfor budsjettet vi har.

– Løsningen er ikke nødvendigvis å bygge ny, bredere og slakere vei?

– Nei, i hvert fall ikke over alt. De pengene eksisterer ikke. Man må finne andre løsninger. Og det har vi vært opptatt av, svarer Nilsen.

I episoden forteller han blant annet om hvordan fylkene har jobbet for å løse problemene de har med snøskred og rasteplasser for lastebilsjåfører. 

– Det betyr så utrolig mye å vite om du kommer til et sted hvor du kan dusje og gå på do. At de ikke skal vite det er tragisk, supplerer  juryleder Hanne Nettum Breivik. 

Bakgrunnen for de spennende prosjektene og løsningene Troms og Finnmark fylkeskommuner har samarbeidet om, i tillegg til mye annet, hører du i episode 536 av podkasten Teknisk Sett.

 

Les også

Tar i bruk gammel teknologi: 32 prosent av drikkevannet forsvinner i lekkasjer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.