IT

Lokale hensyn må vike for nasjonalt nødnett

VIKTIG: Utøya-tragedien tydeliggjorde viktigheten av at nødnettet fungerer i hele landet: Nordre Buskerud politidistrikt står utenfor nødnettet, men måtte samarbeide med andre distrikter som er en del av nødnettet. Dermed måtte mye informasjon deles ukryptert på mobil, e-post og faks.
VIKTIG: Utøya-tragedien tydeliggjorde viktigheten av at nødnettet fungerer i hele landet: Nordre Buskerud politidistrikt står utenfor nødnettet, men måtte samarbeide med andre distrikter som er en del av nødnettet. Dermed måtte mye informasjon deles ukryptert på mobil, e-post og faks. Bilde: Scanpix
3. aug. 2011 - 07:17

Partiene i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget er enige om at nødnettet må raskt på plass. Om lag 1.750 nye basestasjoner skal settes opp de neste tre årene, skriver Nationen.

Politiet sendte faks under redningsarbeidet

Svært viktig

Lars Myraune (H) viser til opplysninger som tyder på at enkelte nødetater opplevde kommunikasjonsvansker i håndteringen av krisesituasjonen ved Utøya.

– Vi vet ikke når den neste krisen kommer, derfor må nødnettet bygges ut raskt. Det kan være snakk om liv og død, sier han til Nationen.

Nødnettet taklet presset

Myraune omtaler seg selv som sterk tilhenger av lokaldemokrati.

– Men vi kan ikke risikere at lokale hensyn trenerer utbygging av nasjonalt viktig infrastruktur, som hovedveier, jernbanetraseer og nettverk for nødkommunikasjon.

DSB: – Krisehåndtering kan ikke baseres på mobil

– Må være tydelige

Både Bård Hoksrud (Frp) og Hallgeir Langeland (SV) sier at ingenting skal få forsinke utbyggingen av nødnettet.

– Når det gjelder samfunnskritisk infrastruktur, må vi være tydelige på at det ikke aksepteres at noen stikker kjepper i hjulene, sier Hoksrud.

Komplett nødnett for 4,7 mrd

Norge er siste landet i Vest-Europa som får landsdekkende nødnett. Det skal stå ferdig i 2015. Vedtak om utbygging i seks politidistrikter på Østlandet ble fattet i 2006. Det sto ferdig i år, tre år etter planen. Prisen for det nye nødnettet vil bli om lag 6 milliarder kroner.

– Vi trenger mer nødnett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.