OLJE OG GASS

Lofoten-ordførere krever åpning

17 ordførere og politikere fra Troms og Nordland går sammen.

VIL LEGGE PRESS: Ordførere i Lofoten og Troms vil legge press på regjeringen for å få på plass en åpning av petroleumsvirksomhet.
VIL LEGGE PRESS: Ordførere i Lofoten og Troms vil legge press på regjeringen for å få på plass en åpning av petroleumsvirksomhet. Bilde: Colourbox
14. des. 2012 - 12:47
Vis mer

Under ordførerkonferansen i Harstad den 27. november gikk samtlige ordførere, varaordførere og fylkesråd sammen om å kreve konsekvensutredning av Nordland 6, 7 og Troms 2.

Ifølge avisa Nordlys var møtet initiert av Harstad-ordfører Marianne Bremnes.

Les også: Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten

– Sakker akterut

– Det har lenge blitt etterlyst en politisk stemme fra regionen. En uttalelse fra dette møtet vil ha tyngde i debatten om olje og gass, sier Bremnes til Nordlys.

Ordfører i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad, sier at kommunene i Lofoten sakter akterut dersom de ikke får muligheten til å ha petroleumsvirksomhet i området.

Les også: Klar for Lofot-boring i 2013

Folk flytter fra

– Vi gjør dette samlet fordi vi er utålmodige med å komme inn i det gode selskap. Vi ønsker ikke å sakke akterut og bli satt på vent i det uendelige, sier Finstad til Teknisk Ukeblad.  

Han sier at kommunen opplever en massiv fraflytting av den yngre generasjon, og frykter for å miste velferdstilbud som kan holde på innbyggerne.

– Vi går nå sammen i håp om at det vil gjøre inntrykk og legge press på regjeringen, sier Finstad.

Krever gjenåpning

I et brev til Olje- og energidepartementet (OED) skriver politikerne:

– Den gjennomførte kunnskapsinnhentingen i Norskehavet Nord-Øst synliggjør mulighetene petroleumsvirksomheten har for å skape ringvirkninger i dette området. Ordførerne krever at det gjennomføres en gjenåpning av de midlertidig stengte områdene i Nordland 6, samt en konsekvensutredning av de områdene i Nordland 6,7 og Troms 2 som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet. 

Les også: Vurderer oljeaktivitet på Svalbard

Bruker Goliat-modellen

De understreker samtidig at petroleumsvirksomheten må etableres på en måte slik ta sjømatnæringen ikke tar skade.

– Spesielt viktig er etableringen av en tilfredsstillende både havgående og kystnær oljevernberedskap etter Goliat-modellen, med bruk av fiskeflåten, skriver de.

Vurderer press på Stoltenberg

Da olje- og energiminister Ola Borten Moe nylig la frem konklusjonene fra sin kunnskapsinnhenting fra Lofoten og Vesterålen, sa ministeren samtidig at det ikke ville bli noen konsekvensutredning i denne stortingsperiode.

I januar 2011 troppet i underkant av 20 ordførere fra Nordland og Troms opp på kontoret til statsminister Jens Stoltenberg for å kreve konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

Finstad utelukker ikke at det samme vil skje igjen.

– Vi vurderer et lignende møte med Stoltenberg, sier ordføreren.

Les også:

Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten

Advarer mot å senke oljetempoet

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.