OFFSHORE

LO og AP gir Gass

Landsorganisasjonen og Arbeiderpartiet vil bruke åtte milliarder kroner til utvikling av bruk av naturgass i Norge. Dette skal gjøres gjennom to selskaper; et statlig distribusjonsselskap og et statlig innovasjonsselskap.

– Naturgassen er en meget viktig ressurs for Norge. Vår betydning som gassnasjon vil vokse i Europa. Derfor er det viktig at vi kan bidra til å øke verdien av denne viktige ressursen i Norge. Vi kan ikke lnger fortsette å sende alt ubehandletr i rør til Europa, sier lederen av LOs og Arbeiderpartiets gassutvalg, Arent M. Henriksen på en pressekonferanse i dag.

Vil bruke 10 prosent

Utvalget foreslår å bruke 10 prosent av den totale gassmengden som produseres på norsk sokkel innenlands årlig. I ren energi tilsvarer det rundt 100 TWh, eller vel 80 prosent av dagens elektrisitetsproduksjon i Norge.

– Vi er på vei over i hydrogensamfunnet. Naturgass vil være det beste råstoffet for å fremstille hydrogen som blant annet kan utnyttes i transport, mener Henriksen. – Vi ønsker å etablere utslippsfrie gasskraftverk for å forsyne deler av oljevirksomheten i Nordsjøen med elektrisk kraft.

Videre skal vi utnytte gassen industrielt som erstatning for tyngre energiformer som olje og kull. Vi anser at dette er viktige tiltak for at Norge skal tilfredsstille Kyoto-avtalen med hensyn på klimagassutslipp.

Utslippsfrie gasskraftverk

Som et ledd i uviklingen av Norge som gassnasjon ønsker utvalget at det bygges to pilotprosjekter for utslippsfrie gasskraftverk i løpet av en tiårs periode. – Aller helst burde det første anlegget stått ferdig allerede om fem år, ønsker Henriksen.

– For oss er det viktig å se dette i et industrielt perspektiv for hele nasjonen. Norge og norske politikere må være villige til å heve blikket og se inn i fremtiden og utnytte de enorme ressursene vi har , sa Arbeiderpartiets leder Torbjørn Jagland.

– Dette er langt viktigere enn de smålige diskusjonene vi hittil har hatt i valgkampen.

– Når Gassutvalgets innstilling har vært i gjennom i Arbeiderpartiets sentralstyre, regner jeg med at regjeringen er villig til å bevilge og sette av de nødvendige midlene til å gjennomføre de tiltakene som er foreslått, sier LO-leder Gerd-Liv Valla i en kommentar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.