KARRIERE

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) er død

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) døde hjemme i sin bolig på Slemmestad tirsdag 9. mars, melder LO i en pressemelding.

 LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag, 53 år gammel. Her deltar han i en pressekonferanse i Marmorhallen fredag.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag, 53 år gammel. Her deltar han i en pressekonferanse i Marmorhallen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
9. mars 2021 - 13:32

Gabrielsen døde av hjertesvikt, får NTB opplyst.

– Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn, og LO har mistet en ruvende leder som hadde mange års virke foran seg, sier LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik via en pressemelding.

Det bes om respekt for at familien ønsker ro i denne tiden, poengterer hun.

– Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg, sier Følsvik.

– En bauta

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre måtte kjempe for å holde tårene tilbake da han møtte pressen i vandrehallen på Stortinget for å kommentere dødsfallet.

Ap-lederen beskriver Gabrielsen som en bauta.

– Jeg snakket med ham lørdag og søndag og hadde to møter med ham i går på link. Og han var seg selv hele veien. Så det er et sjokk, sier Støre til NTB.

Støre sier han har mistet en av sine aller nærmeste i politikken.

– Han var veldig lett å like. Han var en av de personene jeg har møtt i voksent liv gjennom jobb, som jeg er blitt personlig glad i. Og fra han ble leder så har vi hatt veldig mye løpende kontakt, forteller han.

– Vi har hatt noen tunge år i Arbeiderpartiet. Og jeg kjenner jo igjen de som virkelig har stilt opp og støttet igjennom den tida. Han er en av dem. Etter nederlaget i 2017 så var han den første som tok tak i meg og sa at dette må du stå i, Jonas, dette skal vi klare sammen. Når det har blåst, så har han vært der.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Svært dyktig leder

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at svært mange er sterkt berørt av budskapet om dødsfallet.

– Han var en god og nær venn, og en svært dyktig og markant leder av LO, skriver Almlid i en epost til NTB.

Flere politikere har også uttalt seg om dødsfallet, og uttrykt støtte til Gabrielsens nærmeste familie og venner.

Statsminister Erna Solberg sier at meldingen om at Gabrielsen er død, var en sjokkartet beskjed å få. Overfor NTB beskriver hun Gabrielsen som en hyggelig fyr med mye humor.

– Noen ganger har vi vært politisk uenige, men jeg har opplevd også at han har vært opptatt av å sette de viktige fagpolitiske sakene på dagsordenen og vært en god samarbeidspartner og en tydelig motstander i politiske debatter, sier hun.

Leder siden 2017

Gabrielsen ble leder i LO på kongressen i 2017. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet og var nestleder i LO de fire foregående årene.

Han var medlem av kommunestyret i Røyken for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003.

Fagforbundets leder Mette Nord sier Hans-Christian Gabrielsen var en leder arbeiderbevegelsen regnet med å ha i flere år framover.

– Vi er fylt med sorg og vantro over meldingen om at LO-leder Hans-Cristian Gabrielsen døde brått i dag. Hans-Christian Gabrielsen var en engasjert og høyt respektert leder, sier Nord.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er sterkt berørt av dødstallet.

– Jeg er i sjokk og er fullstendig tom. Helt uvirkelig, skriver Eggum i en SMS til NTB.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.