KLIMA

Livsfarlig giftlagring på gjenbruksstasjon

Illustrasjon.
Illustrasjon. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
20. mai 2010 - 08:16

Lagringen av flere typer giftig avfall på en gjenbruksstasjon i Bremanger i Sogn og Fjordane karakteriseres som livsfarlig.

– Dette er det verste vi har sett i nyere tid. Funnene er så alvorlige at de har representert en fare for liv og helse, sier miljøvernsjef Nils Erling Yndesdal om forholdene ved Nybø gjenbruksstasjon til Bergens Tidende.

Blåsyregass

Det var særlig ett forhold som vekket oppsikt under inspeksjonen. I en tønne fant kontrollørene natriumcyanid lagret sammen med andre kjemikalier, blant annet syre. I kontakt med syre kan cyanid utvikle livsfarlig blåsyre.

– Da snakker vi om en akutt farlig situasjon. Blåsyregass er, selv i ørsmå mengder, nok til å ta livet av mange, sier Yndesdal.

Kreftfarlig lekkasje

Men det stoppet ikke der. På områder som ikke var låst, sto det lagret ulike typer farlig avfall. En tank på 1.000 liter som var merket som giftig og med kreftfremkallende kjemikalier, sto og lakk utover bakken.

I tillegg til disse og flere andre forhold reagerte inspektørene på at det var full adgang til området. Flere hadde blant annet fått utdelt nøkler slik at de kunne kvitte seg med avfall når som helst.

Ingen internkontroll

Det var også en praksis som gikk på at folk kunne kaste avfall over gjerdet.

Gjenbruksstasjonen har tillatelse til å oppbevare farlig stoff i seks måneder før det skal sendes videre. Men inspektørene fant medisin og kjemikalier som hadde ligget siden forrige inspeksjon i 2006.

– Det har rett og slett ikke vært noe system i driften av denne plassen. Internkontrollen har vært totalt mangelfull, sier Yndesdal. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.