KARRIERE

Likelønn viktigst i staten

Lønnsforhandlingene i staten er i gang. Her hilser statsråd Rigmor Aasrud (Ap) på Unios forhandlingsleder Arne Johannessen.
Lønnsforhandlingene i staten er i gang. Her hilser statsråd Rigmor Aasrud (Ap) på Unios forhandlingsleder Arne Johannessen. Bilde: Scanpix
8. apr. 2010 - 13:31

– Årets tariffoppgjør bør bli det oppgjøret der partene tar et synlig grep på området likelønn. Å minske lønnsforskjellen mellom menn og kvinner krever vilje fra alle parter i oppgjøret, sier forhandlingslederne Tone Rønoldtangen i LO Stat, Arne Johannessen i Unio og Pål N. Arnesen i YS Stat.

De tre største sammenslutningene i det statlige tariffområdet gjorde som vanlig felles front da kravene i årets lønnsoppgjør torsdag ble overlevert fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

– Krevende oppgjør

Aasrud sier hun vil legge opp til en konstruktiv dialog med partene om likelønnsutfordringene, men understreker at hun er innstilt på å finne en løsning.

– Det betinger at partene selv definerer hvilke grupper som skal prioriteres og finner varige løsninger, sier Aasrud til NTB.

– Organisasjonene forventer at regjeringen vil bla opp ekstra likelønnspenger utover rammen som frontfagsoppgjøret gir. Når vil pengene komme?

– Jeg begynner ikke å forhandle om det i dag. Nå skal vi begynne forhandlingene, så får vi ta spørsmålene i den rekkefølge de dukker opp. Det blir et krevende oppgjør i en økonomisk situasjon som tilsier at vi må ta et ekstra ansvar for å bidra til at vi ikke ødelegger norsk økonomi, sier administrasjonsministeren.

LO, YS og Unio mener et likelønnsløft må gjennomføres sentralt, med en prioritering av kvinnedominerte grupper der over halvparten av de ansatte har minst treårig utdanning utover videregående skole. Kampen for de lavtlønte kvinnene foregår i stor grad i kommuneoppgjøret.

Organisasjonene viser til at kvinnelige statsansatte kun tjener 92 prosent av menns lønn, og fremmer krav om at lønnsutvikling og lønnsnivå tilsvarer situasjonen for sammenlignbare grupper i privat virksomhet.

Lokale forhandlinger

Akademikerne har som flere ganger tidligere lagt fram egne krav til staten. Også det minste sammenslutningen i staten har likelønn som hovedkrav.

– Forhandlingene er viktig for å få til et løft for offentlig sektor for å komme likelønnsproblemene til livs, sier Curt A. Lier, forhandlingsleder for Akademikerne stat.

Han mener ekstra midler til offentlig sektor er løsningen på likelønnsutfordringene, men for å sikre at pengene treffer de gruppene man ønsker å heve, vil Akademikerne legge større vekt på lokale forhandlinger.

– Vi etterlyser vilje til å utprøve nye mer målrettede forhandlingssystemer, sier Lier.

Akademikerne krever derfor å gjennomføre et prøveprosjekt med lokal lønnsdannelse i fem statlige virksomheter. Disse er: Mattilsynet, Statens vegvesen, Riksadvokatembetet, Økokrim og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Forhandlingene i staten omfatter rundt 130.000 arbeidstakere. Forhandlingsfrist er satt til midnatt 30. april. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.