KLIMA

Lien: – Vi må lykkes med karbonfangst

Mener vi må få på plass fullskala anlegg i Norge eller Europa.

Klima- miljøminister Tine Sundtoft og olje- og energiminister Tord Lien var begge i Brussel 11. februar 2014 for å diskutere forslaget til klima- og energirammeverk mot 2030 med henholdsvis miljøkommissær Connie Hedegaard og energikommissær Günther Oettinger.
Klima- miljøminister Tine Sundtoft og olje- og energiminister Tord Lien var begge i Brussel 11. februar 2014 for å diskutere forslaget til klima- og energirammeverk mot 2030 med henholdsvis miljøkommissær Connie Hedegaard og energikommissær Günther Oettinger. Bilde: NTB Scanpix
11. feb. 2014 - 16:22

Tirsdag diskuterte han framtiden for fangst av klimagassen med europeiske kolleger i Brussel. Det var EUs energikommissær Günther Oettinger som tok initiativet til møtet der energi- og miljømyndighetene i Norge, Storbritannia, Tyskland, Polen, Nederland og Frankrike deltok.

Les også: Hemmelig dokument kan vise at elektrifisering er mye billigere enn selskapene påstår

Samarbeid

– Jeg har informert Oettinger og de andre om at vi er i ferd med å utvikle en strategi for karbonfangst som vi ikke er i mål med. Men det er viktig med et samarbeid om karbonfangst. Vi vet at vi er nødt til å lykkes med dette fordi fossil energi kommer til å være en betydelig del av energimiksen i framtiden uansett hvordan vi stiller oss, sier Lien til NTB.

Les også: Aker tapte 400 millioner på Mongstad

Godt spor

Han mener EU-kommisjonen er på et «godt spor» i arbeidet mot å finne løsninger på fangst og lagring av CO2.

– Så får vi se hvor dette bærer hen når alle parter har sagt sitt, sier Lien.

Skal man få fart i de gode ønskene om å fange og lagre klimagassen CO2, må kostnadene ned.

– Det får man ikke til uten at et fullskalaanlegg er på plass, sier han.

Les også: Melder om kaos på Goliat

Synergier

Ifølge olje- og energiministeren er det underordnet at den norske innsatsen for fangst av CO2 har rettet seg mot å rense avgassene fra forbrenning av gass, mens europeiske initiativ først og fremst handler om rensing knyttet til kullkraftverk.

– Det er mange berøringspunkter. Uansett hvor den kommer fra, er klimagassen CO2 den samme. Fangsten av CO2 er den krevende delen av prosjektet. Her vil det være noen synergier. Men vi ser et enda større sammenfall i deponeringen av klimagassen, sier Lien til NTB.

Les også:

Så lite har Norge gjort med klimautslippene

– Legg månelandingen til Sør-Afrika

– Oljeindustrien kan tape 3500 milliarder kroner på forsinket karbonfangst  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.