OLJE OG GASS

Lien: Tviler ikke på oljeselskapene når de sier det koster minst 20 ganger så mye

Tross rapport om elektrifisering på billigsalg.

 Tord Lien stoler fortsatt på kostnadsanslagene fra oljeselskapene.
Tord Lien stoler fortsatt på kostnadsanslagene fra oljeselskapene. Bilde: Øyvind Lie
2. apr. 2014 - 12:09

Olje- og energiminister Tord Lien fikk i dag kjørt seg i Stortingets spørretime etter den oppsiktsvekkende rapporten om at elektrifisering av Utsirahøyden kan gjøres langt billigere enn oljeselskapene hittil har anslått.

Ikke inne i detaljene

Han understreket at han ikke kjente til detaljene i rapporten fra Energi Norge, som viser at tiltakene kan koste så lite som 40 kroner per tonn CO2, langt under CO2-prisen.

Lien ble også spurt om de nye anslagene vil få ham til å ombestemme seg og kreve at det fra første stund legges til rette for at hele Utsirahøyden blir elektrifisert, ikke bare Johan Sverdruip.

Han svarte med å si at han fortsatt stolte på kostnadsanlagene fra oljeselskapene.

– Jeg har sett at Energi Norge har fått et konsulentbyrå til å utarbeide egne tiltakskostnader for kraft fra land. Men jeg kjenner ikke detaljene I rapporten. Fem store aktører –  Lundin, Statoil, Petoro, Det Norske og Maersk – har jobbet frem konseptvalget. Jeg ser ikke noe grunn til å tvile på disse aktørene, sa Lien, men understreket overfor Stortinget at Oljedirektoratet vil gå gjennom resultatene av konseptvalget.

Les også: Lien nekter å gi Utsira-dokumenter til Stortinget

Avviser krav i Klimaforliket

SVs Heikki Holmås sa i spørretimen at krav om elektrifisering av hele Utsirahøyden er selve prøvesteinen for om Regjeringen vil sette klima foran olje.

– I klimaforliket vises det til at kraft fra land skal vurderes. At regjeringen skal følge opp utredningene og ha elektrifisering som mål. Men det skal tas hensyn til regionale ubalanser i kraftsystemet og tiltakskostnader, svarte Lien.

Han viste til at det valgte konseptet for Johan Sverdrup, den største delen av Utsirahøyden, vil bli drevet av kraft fra land fra første stund. Samtidig påpekte Lien at man ikke har besluttet hvordan kraftbehovet for resten av området skal dekkes.

Les også: Statoil lovet Stortinget elektrifiserings-tall. Så gjorde de helomvending

Sår tvil om kutt

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) påpekte på sin side at Norge må kutte åtte millioner tonn CO2 innen 2020, for å nå klimaforliket. 

Miljødirektoratet anbefalte for kort tid siden at oljeindustrien kutter to millioner tonn. Industrien må redusere fakling, installere nye turbiner, energieffektivisere og elektrifisere deler av Snøhvit og nye installasjoner.

– Er statsråden enig i at oljebransjen må kutte to millioner tonn, spurte Elvestuen.

– Jeg er enig i at alle må bidra i arbeidet med å redusere klimautslippene. Men jeg viser til det som fremgår av klimaforliket. At politikken må innrettes slik at vi får mest mulig igjen for pengene, sa olje- og energiminister Tord Lien.

Han ville ikke svare på om han mente det var riktig at oljeindustrien skal ta sin del og kutte to millioner tonn. Lien viste i stedet til at karbonprisingen er det viktigste virkemiddelet, og viste igjen til klimaforliket.

Les også:

– Effektive gassturbiner er bedre enn elektrifisering

SV og KrF vil la Statnett bygge offshore-nettet

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.