OLJE OG GASS

Statoil lovet Stortinget elektrifiserings-tall. Så gjorde de helomvending

Styrker mistanken om at kostnadene er blåst opp, mener Krf.

Statoil lovet energi- og miljøkomitéen kostnadstall for elektrifiseringen av Johan Sverdrup. Så ombestemte de seg.
Statoil lovet energi- og miljøkomitéen kostnadstall for elektrifiseringen av Johan Sverdrup. Så ombestemte de seg. Bilde: Statoil
17. mars 2014 - 14:36

Etter først å ha lovet en rekke stortingsrepresentanter om å oversende informasjon omkring elektrifiseringsprosessen, snudde Statoil under én uke senere.

I forrige uke inviterte miljø- og energikomiteen oljeselskapene Lundin og Statoil, miljøorganisasjoner, bransjeorganisasjoner og kraftselskaper til Stortinget. Temaet var elektrifisering av Utsirahøyden.

Både elektrifiseringsteknologi, klimautslipp og kraftsituasjonen på Sør-Vestlandet var blant temaene som ble diskutert på seminaret.

Det var likevel kostnader politikerne i miljø- og energikomiteen var mest opptatt av. Flere ganger spurte de Statoil hvilke vurderinger som ble gjort da de så på kostnadene for å forsyne alle feltene på Utsirahøyden med kraft fra land.

Sa de kunne gi tallene

Fredag 7.mars publiserte Olje- og energidepartementet et dokument fra Statoil som viste de ulike kostnadsalternativene for elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet.

Store deler av dette dokumentet er sladdet. Derfor spurte energi- og miljøkomiteen på forrige ukes seminar om å få tilsendt den originale rapporten for å få fullstendig innsyn i tallene.

Det sa Statoil ikke ville være noe problem.

Les også: Her er verdens største offshore-anlegg for høyspent likestrøm

Har snudd

Fredag ettermiddag kom imidlertid kontrabeskjeden.

Teknisk Ukeblad vet at Statoil skrev til energi- og miljøkomiteen at selskapet beklager at det ble gitt en muntlig lovnad om at de skulle dele tallene med offentligheten og komiteen.

Statoil ber i samme åndedrag om forståelse for at de ikke kan dele forretningssensitive tall med offentligheten.

– Feilinformerer Stortinget

Det synes Kjell Ingolf Ropstad (Krf), som var til stede på forrige ukes seminar, er svært problematisk.

– De har lovet Stortinget at de skal komme med det dette, men så kommer det ikke likevel. Det vil si at de feilinformerer Stortinget, tordner Kjell Ingolf Ropstad (Krf) når Teknisk Ukeblad konfronterer ham med opplysningene.

Hvorfor er det viktig å få dette dokumentet?

– Dette dokumentet kan inneholde fakta som jeg håper og tror kan vise at en områdeløsning fra dag én kan bli en veldig bra løsning. Dette dokumentet gjør at vi kan få tallene på bordet, noe som vil føre til at vi slipper flere spekulasjoner rundt dette.  I møtet sa Statoil at det var helt uproblematisk å få tallene, og det tror jeg på. Jeg skjønner ikke hva som er de forretningsmessige hemmelighetene, for eksempel hva slags kraftpris de har lagt til grunn i utregningene sine, for eksempel.

Les også: – Klimapolitikken i Norge er stort sett kun symbolpolitikk

– Styrker mistanken om oppblåste tall

Denne helgen antydet Statoil overfor Dagens Næringsliv at kostnader ikke nødvendigvis var det viktigste for at det ble en minimumsløsning som skal forsyne Sverdrup-feltet med kraft fra land.

Selskapet sier langt på vei at de andre lisenshaverne på Utsirahøyden har vært noe av det mest problematiske med å få i gjennom en full områdeløsning.

– Dette styrker mistanken om at kostnadene er blåst opp. Kostandene ble brukt som et argument tidligere, nå går man tilbake på det. Det er et demokratisk problem at de ikke offentliggjør tallene, sier Ropstad.

Alvorlig at de ikke følger opp

Valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot sier til Teknisk Ukeblad at dersom det stemmer at Statoil har sagt noe til Stortinget, uten å følge det opp, vil det være alvorlig. Han tror dog ikke det er Statoil selv som har bestemt at dette skal unntas.

– Det er aktører inne i bildet her som ikke er Stortinget. De aktørene som gjør dette viser manglende respekt for landets nasjonalforsamling, og da kan nok landets nasjonalforsamling bli sinte, sier Aarebrot.

– Det er veldig alvorlig, og det er vanskelig å se at et firma som lover noe for Stortinget, ikke gjør det. Da må det være noen andre som ikke ønsker at det skal offentliggjøres, sier Aarebrot.

– For å si som Cato den store: For øvrig er det galskap å elektrifisere sokkelen. Det er nå i hvert fall min mening, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Statoils pressetalsmann Ørjan Heradstveit sier selskapet ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– På energi og miljøkomiteens seminar lovet vi å sende over en oppklaring i forhold til tall knyttet til tiltakskost. Så langt vi kan omtale dette, er det oversendt komiteen. Vi har ikke lovet å oversende en usladdet versjon av Johan Sverdrup-rapporten ettersom den inneholder forretningssensitiv informasjon. Vi har beklaget til energi og miljøkomiteen at det kan oppfattes som vi har lovet blant annet strøm- og gasspriser. Dette er forretningssensitiv informasjon ettersom det ligger en rekke interne vurderinger til grunn. Vi forholder oss til rammebetingelser fra myndighetene, og OD og OED har vært invitert med på alle møter i prosessen, sier han.

Les også:

Uavhengig gransking kan rydde opp i elektrifiseringsdebatten

SV og KrF vil la Statnett bygge offshore-nettet

«Vennligst ikke forsøk å skylde på oss. Vennlig hilsen vindkraften»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.