MOBIL

LG vil lage mer av mobilene sine selv

LG har fått lisens på ARMs nyeste prosessorer og grafikkbrikker, og får dermed langt større kontroll over maskinvaren i telefonene sine.

27. apr. 2011 - 15:23

Hva er en systembrikke?

Systembrikken i en mobiltelefon er et kort med en rekke forskjellige nøkkelkomponenter. Her finner du blant annet prosessor og grafikkbrikke og brikker for forskjellig trådløs teknologi. Litt forenklet kan man si at systembrikken i en mobiltelefon er som hovedkortet i en datamaskin.

De fleste produsenter kjøper ferdige systembrikker fra enten Qualcomm, Texas Instruments eller Nvidia. Samsung er den eneste produsenten til nå som har produsert sin egen brikke, men LG ser ut til å gå med planer om det samme.

Det begynner å bli noen år siden Samsung tok grep i mobildivisjonen sin. Etter en bølge med kopier av kopier av sine egne billig- og mid-end-modeller snudde produsenten på hælen og begynte å produsere telefoner med like sterk - og ofte sterkere - spesifikasjoner enn konkurrentene.

I fjor gikk produsenten mot strømmen ved å satse på sin egenproduserte Hummingbird-systembrikke istedenfor Snapdragon-variantene som ble brukt av både HTC og Sony Ericsson.

LG går samme sti

Og det er helt åpenbare likhetstrekk når vi ser på utviklingen som har vært hos LG i det siste. Det er ikke mer enn et halvt år siden produsentens mobilpark bestod av anonyme og forholdsvis kjipe telefoner. Siden den gang har produsenten snudd hele strategien sin og kjørt knallhardt på toppspesifiserte telefoner. Selskapet har til nå vært først ute med både dobbeltkjerneprosessor og 3D-opptak.

Les mer om LGs 2011-strategi »

Nå har koreanerne sikret seg lisens på ARMs Cortex A9- og Cortex A15-prosessorer, i tillegg til grafikkbrikke-serien MALI. Dette kan ikke tolkes på veldig mange andre måter enn at de vil produsere sin egen systembrikke.

Det er ikke dermed sagt at LG utelukkende skal satse på egenutviklede systembrikker. Produsenten har allerede brukt løsninger fra både Nvidia og Texas Instruments, så det spørs om de ikke bare er interessert i å teste ut flest mulig varianter før de finner en endelig leverandør.

Men det er klare fordeler ved å produsere sin egen maskinvare. Blant annet kan produsenten skreddersy telefonene i større grad, ved å for eksempel bruke en nyere og kraftigere grafikkbrikke enn det de greier å oppdrive om de går for ferdigproduserte løsninger som Tegra 2, OMAP4430 eller MSM8x60.

Det blir selvsagt også billigere, særlig siden LG - i likhet med Samsung - har ressurser til å produsere de aller fleste komponentene fra bunnen av.

Kilde: ARM (Pressemelding)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.