OFFSHORE

Leteboring uten rigg

ENGANGSDRILL: Borekrone, kvern til kaks og kabelrull kan senke kostnader til oljeleting i havbunnen med 80-90 prosent om få år. Patentskisse av Badger Explorer. ILL: RF
ENGANGSDRILL: Borekrone, kvern til kaks og kabelrull kan senke kostnader til oljeleting i havbunnen med 80-90 prosent om få år. Patentskisse av Badger Explorer. ILL: RF

Letekostnadenen kan reduseres med 80 prosent. Målet er "billig" oljeleting i store områder uten infrastruktur. Dette kan ha stor betydning for utviklingen på norsk sokkel.

Et prisnivå på mellom ti og 20 prosent av prisen ved konvensjonell leteboring - når utstyret er inkludert - virker mer som teknologisk spekulasjon enn som reelle investeringsargumenter.

Ikke desto mindre har Dave Gardner og Sigmund Stokka i Rogalandsforskning (RF) solgt prosjektet "Badger Explorer" inn til et av landets mest prestisjetunge forskningsprogram.

Før sommeren fikk det nye konseptet for leteboring plass i Forskningsrådets Petromaks-program - en cutting edge-satsing på blant annet brønnteknologi og bassengmodellering.

– Det var veldig rett fram å få Forskningsrådets støtte, men det er ikke vi som skal få gevinst på dette, sier prosjektansvarlig forskningssjef Dave Gardner i Rogalandsforskning.

Gardner og forskningssjef Sigmund Stokka har fått i oppdrag å utvikle en prototyp som gjør det spesielle boreinstrumentet klart for pilottest innen to år. Programdirektør for Petromaks, Erik Skaug, bekrefter at innvilgelseskriteriene i Forskningsrådet var helt uproblematiske for Badger Explorer.

– Å drive leteboring når man tetter hullet etter seg, er en genial idé, sier Skaug.

Seismikkpartner

En Badger, eller grevling, arbeider uavhengig i formasjonene under leteboring og plugger brønnen etter seg ved å sirkulere og presse sammen borekaks under høyt trykk.

Forskerne har dessuten sørget for at en tynn kabel til utveksling av data og elektrisitet blir kveilet ut gjennom forseglingen. Det er unødvendig å bruke en borerigg. På miljøsiden tilbyr forskerne teknikk uten boreslam, som forurenser steinprøvene ved konvensjonell boring.

– Oljeselskapene har lenge snakket om nålestikk, og vi har hørt om slim hole drilling i alle år. Det er slett ikke billig, for man er nødt til å ha fartøy. Det var dette som trigget meg, "the ultimate slim hole," forklarer oppfinneren Sigmund Stokka.

Forskeren mener vellykket teknologi ikke har så mye å gjøre med en god idé som betydningen av å redusere økonomisk risiko for dem som skal bruke oppfinnelsen.

– Det er ofte langt mellom tekniske ledere i oljeselskapene og de som bevilger penger, bemerker Stokka. Han mener skepsis mot ny teknologi er vanlig i oljebransjen, som for øvrig blir presentert for et løpende antall hasardiøse teknologiforslag.

– Når det gjelder 3- og 4D-seismikk, var selskapene nølende i begynnelsen, men løsningen er virkelig blitt tatt i bruk, nettopp fordi gevinsten er høyere enn risikoen, påpeker forskningssjefen.

Permanent usikkerhet med seismiske målinger gjør det ønskelig å senke terskelen for å gå ned i undergrunnen før man gjennomfører prøveboring, tar kjerneprøver og eventuelt tester brønnen. Stokka ser dermed for seg en serieproduksjon av "grevlinger" som kan senke antallet letebrønner og samtidig utvide leteområdet i norsk sektor.

Mindre felt

Bente Nyland, ODs direktør for leting, mener oljeselskapene generelt har vært villige til å ta i bruk ny teknologi som reduserer risiko og øker funnratene i letesektoren.

– Enhver teknologi er imidlertid avhengig av positive resultater fra piloten. Får disse forskerne ett eller to eller tre selskaper med på å prøve ut teknologien på en brønn, er dette prosjektet meget spennende og interessant, kommenterer Nyland. Hun tror at Badger Explorer kan brukes til å utforske uutnyttede forekomster.

– Historien viser at man aldri blir helt ferdig utforsket på et felt og nærliggende områder fordi ny kunnskap og ny teknologi gir bedre oppløsning og kan bidra til å øke utvinningsgraden i et område og forlenge levetiden til eksisterende installasjoner, sier Nyland.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.