OLJE OG GASS

Leteaktiviteten på norsk sokkel øker

Og oljedirektoratet melder om rekordmange utbyggingsprosjekter.

Oljedirektoratet forventer boring av 40-50 nye letebrønner i år.
Oljedirektoratet forventer boring av 40-50 nye letebrønner i år. Foto: Harald Pettersen/Equinor
12. juli 2018 - 11:38

Etter over 50 års oljevirksomhet, er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressursene på norsk sokkel som ikke er utvunnet. Nå økes leteaktiviteten.

Oljedirektoratet forventer boring av 40–50 nye letebrønner i 2018, sammenlignet med 36 fra året før.

Positivt og viktig

– Det er positivt at vi ser en økning i leteaktiviteten. Særlig viktig er det at det nå bores flere letebønner i Nordsjøen og Norskehavet, der tilleggsressurser må identifiseres og utvinnes mens infrastrukturen fortsatt er i drift, sier letedirektør Torgeir Stordal.

Den totale petroleumsproduksjonen ved utgangen av første halvdel av 2018, er på om lag 115 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Det er en nedgang på 4,4 millioner fra samme periode i fjor.

Tekniske problemer på enkelte felt, samt en tidsvis kaldere vinter enn normalt nevnes som noen av årsakene til produksjonsnedgangen.

Rekordmange prosjekter

Også utbyggingsaktiviteten er svært høy, og rundt 20 utbyggingsprosjekter er igangsatt.

– Vi opplever et rekordhøyt antall prosjekter i gjennomføringsfasen, og flere er under planlegging, sier direktør for utbygging og drift i Oljedirektoratet, Ingrid Sølvberg.

– Vi gleder oss spesielt over at flere av prosjektene har til hensikt å øke utvinningen fra modne felt, for eksempel Valhall, Snorre og Njord. Dette er store og viktige utbygginger som skal sikre at vi får mer lønnsom olje og gass opp fra undergrunnen, påpeker hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.