T2

Lenovo først ute med Fusion

Lenovo X120e er den første lanserte maskinen med AMDs nye Fusion-prosessor.
Lenovo X120e er den første lanserte maskinen med AMDs nye Fusion-prosessor. Bilde: Lenovo
Stein Jarle Olsen
4. jan. 2011 - 10:28

Den gigantiske dingsemessa CES sparkes i gang i Las Vegas senere denne uka, men mange av produsentene har allerede begynt å slippe sine nyheter.

Fusion

Blant dem er Lenovo, som lanserer en haug av nye modeller. ThinkPad X120e er oppfølgeren til den relativt dårlig mottatte X100e, og Lenovo ser ut til å ha rettet på mye av det for eksempel vi reagerte på i vår test.

X120e er en 11,6-tommers ultraportabel rettet mot forbrukere og små og mellomstore bedrifter. Den er den første kommersielt tilgjengelige maskinen som bruker AMDs nye såkalte Fusion E-series Accelerated Processing Unit (APU).

Fusion innebærer at hovedprosessoren har fått en egen grafikkprosessor innebygget, noe som skal gi bedre ytelse og lavere energiforbruk enn dagens løsninger.

E-serien skal være en direkte konkurrent til Intels Atom-brikker for netbook-maskiner, men prosessorytelsen skal være noe bedre og grafikkytelsen langt bedre enn på Intels brikker, i tillegg til at batterilevetiden skal være langt bedre enn på tidligere AMD-brikker i dette segmentet.

TEST: Macbook AirMer effektiv

Lenovo hevder selv at prosessoren gir opptil “65 prosent bedre ytelse for raske websøk, rask nedlasting av dokumenter og utøvelse av andre funksjoner”, og at batterilevetiden er forlenget med opptil 30 prosent.

Nå imponerer ikke det oss nevneverdig om sammenligningsgrunnlaget er X100e, som hadde en relativt strømkrevende AMD-prosessor og et åpenbart varmeutviklingsproblem. Noen konkrete batteritall er ikke oppgitt i Lenovos pressemeldinger.

Lett Lenovo går vekk fra det blanke lokket i nye ThinkPad Edge.
Lett Lenovo går vekk fra det blanke lokket i nye ThinkPad Edge.

Lett

Maskinen har for øvrig opptil 4 GB RAM og 7200 rpm-harddisker med 160 eller 320 GB kapasitet. Vekten er oppgitt til 1,3 kilo med 3-cellers batteri og 1,5 kilo med 6-cellers batteri.

Amerikansk pris er oppgitt til fra 400 dollar, og X120e skal være på markedet der i løpet av februar.

Foreløpig er det ikke bestemt når modellen kommer til Norge.

Ny Edge

Lenovo lanserer totalt 18 nye IdeaPad-modeller og også nye modeller i ThinkPad Edge-serien. E220s og E420s har henholdsvis 12,5 og 14 tommers skjerm, kommer med Intel Core i3-, i5- eller i7-prosessor, opptil 8 GB RAM og 320 GB harddisk.

Plasten er nå matt, i motsetning til forrige generasjon Edge, som var blank som få. I tillegg har nye Edge fått detaljer i børstet metall og skjermglass uten ramme rundt. Den minste modellen er bare drøye 2 centimeter tykk og veier snaue 1,6 kilo.

E220s og E420s skal være på markedet i april, og vil koste fra henholdsvis cirka 5500 og 4500 kroner pluss moms.

TEST: Lenovo V560

TEST: En drøm av en laptop

Mer Fusion

Også HP har kastet ut en maskin med Fusion om bord, og det dreier seg om ingen ringere enn vår favoritt i CULV-testen fra i fjor, nemlig Pavilion dm1.

Oppdateringen har med seg 3 GB RAM (maksimalt 8), 320 GB harddisk og en vekt på moderate 1,6 kilo med det medfølgende 6-cellers batteriet på 55 Wh.

Batterilevetiden er oppgitt til opptil ni og en halv time, og prisen til 449 dollar. Vi håper å se den i Norge.

Batterilevetiden er oppgitt til opptil ni og en halv time, og prisen til 449 dollar. Vi håper å se den i Norge. HPs nye Pavilion dm1 har også Fusion, og lover 9,5 timer batterilevetid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.