T2

TEST: Macbook Air

Stein Jarle Olsen
11. nov. 2010 - 13:13
Vis mer

“Back to the Mac” var temaet for Apples høstlansering i år. Slagordet hadde til og med dobbel betydning – først og fremst at Apple igjen fokuserer på maskinene som startet hele eventyret, og for det andre at kretsløpet nå skal “lukkes” ved at Apple henter teknologi fra iPad tilbake til Mac-maskinene.

Den muligens største av årets lanseringer var en ny og revidert utgave av Macbook Air, som nå kommer i 11-tommers utgave, i tillegg til 13-tommeren som allerede eksisterte. Og det er altså 11-tommeren vi har til test i dag.

TYNN: Kun 1,7 centimeter på det tykkeste. 0,3 centimeter helt i fronten.
TYNN: Kun 1,7 centimeter på det tykkeste. 0,3 centimeter helt i fronten.

Mini

La oss bare slå det fast først som sist: Macbook Air er tynn. Veldig tynn. På det tykkeste er den 1,7 centimeter, og på det tynneste, altså helt foran, bare 0,3 centimeter.

Den ser likevel lettere ut enn den egentlig er – med sine 1,06 kilo må den for eksempel se seg slått av Sonys VAIO X (som riktignok ikke selges i Norge) med drøyt 300 gram. Det skyldes nok bruken av aluminium, som sammen med det faktum at chassiset er hugget ut av én blokk metall, gjør maskinen svært solid.

Macbook Air er også et designikon uten like – den kan minne litt om en håndveske i formen, og er så liten og lett at den kan være med deg overalt.

“Tynnelsen” kompenseres riktignok litt av at Air er et par centimeter bredere enn de fleste andre 11-tommere vi har hatt fingrene på. Disse centimetrene virker også litt unødvendige, da det eneste de tilsynelatende gir, er en ekstra ramme rundt skjermen og tastaturet.

TEST: Lenovo V560

TEST: iPad

TEST: Samsung Galaxy Tab

Tastaturet

Tastaturet er i en klasse for seg selv, særlig i dette formatet. Det er uten sidestykke det beste 11-tommer-tastaturet vi har benyttet, og står ikke tilbake for tastaturer på større maskiner, verken fra Apple og andre produsenter.

Enter-tasten er noe mindre enn på større Macbook-tastaturer, men det er også den eneste åpenbare forskjellen.

Responsen er optimal, støyen veldig lav og tasteplasseringene stort sett slik de skal være – vi er ikke overbegeistret for Fn-tasten på utsiden av Ctrl, men Ctrl brukes mindre på Mac enn på PC, så det blir ikke et like stort irritasjonsmoment. Alt i alt et veldig behagelig tastatur.

Pekelykke

Utmerket er også Apples Trackpad, som nå også har funnet veien til Macbook Air. Friksjonen er akkurat slik den skal være, pekeflata stor nok i massevis og støtten for såkalte “gestures” glasuren på kaka.

Apples multitouch-funksjoner gjør nemlig navigering til en lek – to fingre fungerer til scrolling og zooming, tre fingre til å gå frem og tilbake i nettsider, og fire fingre lar deg bytte mellom programmer, aktivere den såkalte Exposé-funksjonen eller minimere alle vinduer.

Utrolig praktisk og stort sett knirkefritt.

TASTATURET: Rett og slett utmerket.
TASTATURET: Rett og slett utmerket.

Blank

Skjermen er også god, selv om den tradisjonen tro for Apple er veldig blank. LED-baklyset gir svært godt sortnivå, fargene er dype og innsynsvinkelen god i alle retninger med unntak av nedenfra.

1366 x 768 er en finfin oppløsning til størrelsen, selv om det nok kan bli litt vel smått for noen. Lysstyrken er helt grei – den kunne godt vært litt høyere i toppen og litt lavere i bunnen, men til de fleste bruksområder er dette helt greit.

Vi skulle gjerne også sett at det var mulig å bøye skjermen enda litt lenger bak.

TEST: Blendende maskineri

TEST: Asus Eee PC 1215N

TEST: Nye iPod nano

Gjerrig på tilkoblingene

Så til det som selvfølgelig er ankepunktene mot Macbook Air – tilkoblingsmulighetene og ytelsen. 11-tommeren har kun to USB-porter, Mini DisplayPort, hodetelefonutgang og laderfeste, noe som vel kan sies å være et absolutt minimum på bærbare datamaskiner i 2010. USB-portene er heller ikke av den nyeste 3.0-typen, slik at du er begrenset til 2.0-hastighet.

Dessuten er du med Macbook Air begrenset til trådløst nett, såfremt du ikke har en egen USB-til-ethernet-adapter, da den ikke har noen ethernet-port. Det er det strengt tatt heller ikke plass til, men dette kan bli et stort skår i gleden for noen.

Ønsker du å bruke mikrofon, er du også begrenset til Air-ens innebygde, eventuelt en USB-variant. Høyttalerne, som ligger under tastaturet, leverer som på små bærbare flest - ikke veldig høyt volum, men helt greit til å se nett-tv eller en film. Særlig er det tynt i bassregisteret, uten at det overrasker oss veldig.

LETT: 1,06 kilo er ikke allverden, selv om Sonys VAIO X er en god del lettere.
LETT: 1,06 kilo er ikke allverden, selv om Sonys VAIO X er en god del lettere.

Flash-redning

Ytelsen er et slags tveegget sverd. På papiret er ikke innmaten særlig imponerende, med en prosessorgenerasjon som nå er et par år gammel, kun 2 GB RAM og en middels, integrert grafikkbrikke.

Men så kommer lagringsplassen, som nå kun består av flashbrikker. Og Apple har ikke benyttet en vanlig SSD-disk, men heller festet minnebrikkene direkte på hovedkortet. Det gjør at de tar minimalt med plass, og fortsatt har de samme fordelene som vanlig SSD-lagring; lynkjapt, sikkert og stille.

Og med SSD-en i bunn, briljerer Macbook Air på de enkle oppgavene. Fra vi trykker på på-knappen til vi har Safari oppe, tar det rundt 18 sekunder. Programmer starter lynkjapt, og Air føles i det store og hele veldig responsiv.

TEST: Beyerdynamic T50P

TEST: Mac mini

Trøbbel

Prosessoren sliter imidlertid med 1080P-innhold fra Youtube, men Air har ingen problemer med det heftigste HD-formatet når det blir levert som filmtrailere via iTunes/Quicktime, trolig på grunn av at maskinvareakselerasjonen da slår inn, og grafikkortet dermed hjelper til.

Prosessoren er selvfølgelig ikke sterk nok til å fungere optimalt i de mest ressurskrevende programmene, men om du primært skal bruke maskinen som surfemaskin eller notatmaskin på forelesning, er Macbook Air definitivt en perfekt kompanjong.

Det skyldes også at den i all hovedsak er musestille, aldri blir varm om du ikke forsøker deg på krevende spill eller videoredigering og selvfølgelig er svært enkel å ha med i veska.

LÅST: Macbook Air er ikke maskinen du kjøper om du vil oppgradere i etterkant.
LÅST: Macbook Air er ikke maskinen du kjøper om du vil oppgradere i etterkant.

Mellomting

I Geekbench får vi den ikke veldig imponerende scoren 2038. Testutgaven vår er den billigste spesifikasjonen, med Intel Core 2 Duo U9400-prosessor på 1,4 GHz.

Air fås også med Core 2 Duo-prosessorer på 1,6 (11-tommeren), 1,86 og 2,13 GHz.

Vi ser at den legger seg et sted mellom en “vanlig” bærbar med dedikert grafikk og en kraftig netbook i syntetisk ytelse.

Batteri

Apple har lovet 5 timer med "trådløs produktivitet" for 11-tommer-varianten av Air.

Batteritiden avhenger selvfølgelig veldig av hva du bruker maskinen til, men til "journalistbruk" er Air relativt utholdende.

Undertegnede hadde den med på en konferanse, og da jeg pakket sammen etter drøye 6 timer med notering, surfing og litt chatting med lysstyrken på minimum, rapporterte Air-en om snaut en time igjen på batteriet.

Det inkluderte riktignok en halvtime lunsj, men likevel: Til lett bruk er Air ikke verst, tross at den ikke holder følge med CULV-maskinene med større batterier eller de fleste Atom-baserte netbook-maskiner. Det har imidlertid blitt rapportert om at batteritiden faller med to timer om man oppholder seg på nettsider med Flash-innhold.

På avspilling av full HD-video fra Apples trailerkolleksjon, holdt Air følge i tre timer og 37 minutter. Det er omtrent som på Asus Eee 1215N, og dermed ganske bra, den tynne formfaktoren tatt i betraktning.

LÅST: Macbook Air er ikke maskinen du kjøper om du vil oppgradere i etterkant.
LÅST: Macbook Air er ikke maskinen du kjøper om du vil oppgradere i etterkant.

Konklusjon

Macbook Air er ikke for alle, la oss konstatere det med en gang. Men det betyr ikke at den ikke er god. Den tynne utformingen og den lave vekten vil nok føles svært befriende for mange, og til enkle oppgaver er ytelsen mer enn god nok.

Flashminnet gjør at Air utfører det meste av oppgaver svært raskt - trøbbelet oppstår så fort prosessoren må ta det hele ansvaret. Det fører blant annet til at 1080P-innhold fra Youtube for eksempel ikke spilles av helt problemfritt.

Batteritiden er også relativt god, tastaturet utmerket og multitouch-pekeflata sannsynligvis markedets beste. Men Macbook Air er ikke maskinen for deg som trenger å ha mye ekstrautstyr tilkoblet samtidig, ytelse i toppklassen eller et stort skjermareal (selv om den støtter ekstern skjerm opptil 2560 x 1600).

Apple kaller Macbook Air for "Nestegenerasjons Mac", og vi tror de treffer godt med den spådommen - det er ikke rart om andre produsenter tar etter og forsøker å etterape også dette produktet. Prisen kan naturligvis fortsatt skremme en del vekk, for den er ikke billig.

8.490 kroner for varianten med 64 GB lagring gir nok bensin på bålet til dem som mener Apple er overpriset. 9.990 for 128 GB det samme.

Men slik det er nå, konkurrerer Apple nærmest med seg selv. Det finnes selvfølgelig lette, ultraportable maskiner også fra andre produsenter, men få som er like tynne, solide og sexy som Macbook Air. At den også er musestille og kjølig, er bonus, men vi skulle gjerne sett et innebygget 3G-modem. Det ville gjort bevegelsesfriheten enda større.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.