T2

TEST: Mac mini

Stein Jarle Olsen
28. juli 2010 - 10:11
Vis mer

Mac mini ble oppdatert i juni i år, og gikk med det over til unibody-designen som vi finner på Apples bærbare Mac-er.

Det betyr at hele kabinettet er skåret ut av én blokk aluminium, noe som gir et veldig sømløst og elegant inntrykk.

Det visuelle inntrykket forsterkes dessuten av at Apple som vanlig har valgt å holde de fleste flater rene, og samlet alle portene på baksiden av kabinettet.

Mini-mal

Det første som slår oss er likevel: Wow. Denne er virkelig liten.

Minien måler 19,7 centimeter i lengde og bredde, og har med det form som et avrundet kvadrat.

I dybden er den også bare drøye 3,5 centimeter, noe som gjør at den får plass nærmest hvor som helst.

Wattgjerrig

I tillegg har Apple integrert strømforsyningen i kabinettet, slik at du ikke lenger trenger noe annet enn en strømkabel.

Veldig praktisk, og vi liker også at Apple har redusert strømforbruket såpass at de mener den kvalifiserer til tittelen "Verdens mest energieffektive stasjonære datamaskin."

Den påstanden kan vi ikke bekrefte eller avkrefte, men vi kan i hvert fall sjekke hva Mini bruker av effekt, og det vil vi gjøre så fort vi har utstyret på plass i løpet av uka.

Nesten helt trådløs

Har du bluetooth-tastatur og -mus kan du klare deg med to eller tre kabler ut av Mini - HDMI-kabel til skjermen, lydkabel til høyttalere eller forsterker og strømkabel.

Resten kan håndteres trådløst.

Siden Mini også har både HDMI- og DisplayPort-utgang, kan du benytte to skjermer samtidig.

PORTER: Strømkabel, nettverk, Firewire, HDMI, MiniDisplayPort, fire USB-porter, hodetelefoner (som også støtter optisk overføring, for eksempel til forsterker), mikrofon og minnekortleser.
PORTER: Strømkabel, nettverk, Firewire, HDMI, MiniDisplayPort, fire USB-porter, hodetelefoner (som også støtter optisk overføring, for eksempel til forsterker), mikrofon og minnekortleser.

Plugg inn

Mac mini er også preget av en sterk plug-and-play-holdning.

Ting fungerer stort sett fra start, og Mini spytter for eksempel ut korrekt oppløsning så fort vi kobler til en skjerm.

Tastatur og mus gjenkjennes umiddelbart, og det å bytte fra HDMI til DVI gir oss null problemer.

Den har også en liten innebygget høyttaler, som gjør at du også får lyd uten å koble til noe ekstra.

Det er befriende, selv om den selvfølgelig ikke leverer lyd verken av høy kvalitet eller volum.



Middelmådig hardware

På innsiden finner vi en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,4 GHz, som vel i bunn og grunn er forrige generasjons prosessor. Den akkompagneres av 2 GB RAM, en harddisk på 320 GB og Nvidia Geforce 320 M-grafikk.

Innmaten kan sammenliknes med en passe kraftig bærbar, og Mini har selvfølgelig ingen problemer med videomateriale i full HD-oppløsning, for eksempel fra Youtube.

Siden det er litt mer komplisert å få spyttet ut tall fra en Mac som kan sammenliknes med en PC (jada, vi vet at vi kan bruke Boot Camp eller VMWare), velger vi denne gang å fokusere litt mer på opplevelsen, og litt mindre på tall.

MINIMAL: Mac Mini er ikke avskrekkende mye større enn en iPhone.
MINIMAL: Mac Mini er ikke avskrekkende mye større enn en iPhone.

Sims

Vi fyrer derfor opp The Sims 3, som leveres på en hybrid-DVD, og dermed kan spilles både på PC og Mac.

Sims 3 er relativt krevende uansett hvilken maskinvare man har, og gir derfor et godt bilde på hvor store utfordringer Mac Mini takler. Og vi kan rapportere om at dette er fullstendig spillbart, selv om det er tydelig at en oppløsning på 1920x1200 blir litt for mye for Minien. Vi forsøker oss på 1600x1000, som gir et langt bedre resultat.

Det er likevel ganske klart at harddisken her ikke er blant de raskeste. Mini har nemlig "laptopharddisker" som spinner med kun 5400 RPM, og i The Sims 3 får det som konsekvens at det tar ekstra lang tid å laste inn og å lagre spillet.

Grafikkortet beviser også at det ikke er veldig kjapt - når vi går fra kart- til husvisning bruker det et par sekunder ekstra på å tegne opp møblene sammenliknet med vår stasjonære PC hjemme, og scrolling og rotering er i det hele og store litt mer ujevnt enn vi gjerne skulle sett.

Likevel, vi føler at Mac Mini beviser at den fint kan brukes til spilling, særlig om du ikke forventer å kunne kjøre på høyeste oppløsning og med alt av "eyecandy" aktivert.

Geekbench

Noe mer RAM hadde nok også hjulpet en del, og Mini kan oppgraderes til 8 GB med enkel tilgang gjennom den svarte luka under.

I Geekbench, som får duge som syntetisk ytelsestest denne gang, får vi totalscoren 3395. Det er noe mer enn hva for eksempel Acer Aspire TimelineX 3820TG, som vi nylig testet, fikk.

Den endte opp med 2.998. Tydelig var det at minnebåndbredden på Aceren var størst, blant annet fordi den har 4 GB RAM, mens Mac Mini scorer best på prosessorytelse.

Som mediespiller

Siden Mini er såpass plasseringsvennlig, er det ingen tvil om at den kan være svært praktisk som mediesenter.

Et stort skår i gleden er likevel at Apple foreløpig ikke ser ut til å ofre bluray-formatet en tanke - Mac Mini er i likhet med de andre Mac-ene kun utstyrt med DVD-spiller.

Og vi er ikke imponerte over bildekvaliteten den leverer. Vi oppfatter støynivået som langt høyere enn nødvendig, og synes bildet er mykere enn hva vi hadde ønsket.

Vi har også sett andre tester poengtere at bildet er hakkete, men det har ikke vært vår opplevelse.

LOKK: Den sorte plattformen under både hever Mini opp, så vifta får arbeidsrom, og fungerer som lokk for maskinvaren. Stein Jarle Olsen

Musestille

Mac Mini er tilnærmet fullstendig støyfri. Den lager ikke en lyd, såfremt du ikke installerer noe fra det optiske drevet eller bedriver noe som skriver intensivt til harddisken.

Den mekaniske harddisken har nemlig fortsatt et lese- og skrivehode som må flytte på seg for å håndtere data, og det skaper litt knatring. Sånn sett er det synd Apple ikke har kostet på seg en SSD-disk.

Det optiske drevet bråker også voldsomt sammenliknet med resten av Minien. Det er heller ingen uvanlighet, men vi merker hvor lite Mac-en egentlig støyer når det optiske drevet slutter å spinne.

At maskinen er stille, fører nødvendigvis også med seg at den blir en tanke varm. Det er heller ikke så rart, med tanke på at kabinettet jo er laget i aluminium.

Etter et par timer med Sims, holder mesteparten av kabinettet en relativt høy temperatur. Under plastplata under, der maskinvaren ligger, er det imidlertid så varmt at vi nesten brenner oss, og det er på vårt "relativt" godt ventilerte kontor.

Belaster du Mac mini på en varm sommerdag, risikerer du en ubehagelig opplevelse når det gjelder temperaturen.

Konklusjon

Mac Mini er egentlig mye større enn det den ser ut som. Pakket inn i et bittelite kabinett finner vi nemlig relativt potent maskinvare som tar seg av de aller fleste oppgaver med bravur. At den i tillegg er veldig enkel å bruke, musestille og ser stilig ut er bonus.

Den billigste utgaven koster imidlertid hele 6.590 kroner, som må sies å være ganske mye når man tenker på hva du får av maskinvare.

Men det koster ofte ekstra for å få krympet en datamaskin, og i så måte får vi si at Apple leverer brukbart når vi ser på pris kontra produkt, selv om maskinen leveres uten både mus, tastatur og skjerm.

Mac Mini er nemlig såpass liten at den hopper på og ler av konseptet "stasjonær" PC. "Flyttbar" hadde kanskje vært mer treffende.

Denne kan du fint plugge to kabler ut av og ta med på hytta om du har en skjerm eller flat-tv stående der.

Den er også et godt valg som mediesenter og sofasurfemaskin, selv om vi så gjerne skulle sett at den kunne leveres med bluray-spiller.

Og dét er nok et stort skår i gleden for mange potensielle kjøpere.

INNI: Vifta som skal holde Mac Mini avkjølt er ikke særlig stor. Det har to konsekvenser: En stillegående, men varm maskin. Stein Jarle Olsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.