KARRIERE

Lek og lær for voksne

Sigurd Aarvig
5. des. 2006 - 08:02

Spill og simulering kan øke motivasjonen for læring, også om du er godt forbi tenårene.

Expology kombinerer kommunikasjon, læring og teknologi.

Tilpasses

Selskapet har utviklet en læringslab som skreddersys for ulike brukere. Selskapet har også bygd opp opplevelsessentre ved store nordiske mediekonsern, i Sveriges Riksdag og Folketinget i Danmark.

– Visjonen er å gi folk den gode opplevelsen, som de i ettertid husker, sier konseptutvikler Göran Joryd i Expology til Teknisk Ukeblad.Mer enn teknologi

– Vi har kompliserte teknologiske løsninger, men vi dyrker dem ikke. Det er like viktig å skape en møteplass der folk møtes ansikt til ansikt og kan diskutere, sier Joryd.

Expology regner seg ikke som et elæringsselskap. Mesteparten av oppdragene deres har imidlertid et element av e-læring i seg. Blant annet har de levert levende læringsspill til Telenor, NHO og Det nasjonale styreakademiet.

Et av de nyeste oppdragene dreier seg om merkevarebygging.Bole Brum og Nasale Nøff

For Netcom lagde Expology et læringsspill utformet som en bok med tittelen «Terror i Tusenmeterskogen».

Deltakerne klikket seg gjennom spillet som i et e-læringsprogram. Spørsmålene om WLAN, GPRS og andre begreper var flettet inn i en fortelling om rollefigurer som Nasale Nøff og Bole Brum.

– Vi skiller oss ut ved å legge et lag av motivasjon i våre programmer. Ofte lager vi en dramatisert fortelling som driver brukeren gjennom læreprogrammet, forteller Joryd.

Åpne sansene

Til Den nasjonale styredagen 2005 på BI, som samlet toppene fra norsk næringsliv, utformet Expology et 45 minutters spill om familiebedriften Gloppdal møbler.

De 300 deltakerne ble delt i 30 grupper, og alle fikk en klistrelapp med navnet på rollen de skulle spille. På styrerommet sto en laptop som styrte spillet.

På kort tid avviklet hver gruppe tre styremøter der de måtte foreta viktige veivalg for en lokal bedrift på vei inn i det internasjonale markedet.

Presse-press

Ekstra dramatikk var lagt inn med en raskt innkalt pressekonferanse i plenumssalen, der det ble kjent at en møbelgigant vurderte å kjøpe hele Gloppdal møbler. Deltakerne gikk inn i rollespillet med liv og lyst.

Så også godt voksne folk kan leke seg til læring?

– I hvert fall kan leken bidra til å åpne sansene og øke motivasjonen for å lære mer, sier Joryd.

Politiker for en dag

Expology har vært med på å lage opplevelsessentre ved Statens vegvesen og NRK. Bergen Vitensenter er neste som står for tur.

Til Aftenposten, Jylland-Posten og flere andre mediehus har de levert simulatorer der skoleelever kan være journalister for en dag. I Folketinget og Riksdagen kan danske og svenske ungdommer prøve seg som politikere, diskutere konkrete lovforslag og presentere sine synspunkter i blitzregnet fra pressefotografene.

Alle aldre

Joryd har erfart at mye av dette kan benyttes i voksenopplæring.

– Samme opplegg fungerer utmerket også mot eldre brukere. Etter å ha levert store og skreddersydde løsninger i mange år, har vi nå standardisert pedagogikken og teknikken på den samme plattformen slik at dette ikke lenger er så kostbart for brukerne, sier Joryd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.