KARRIERE

Lek og lær for ingeniørspirer

SKAL INSPIRERE: Denne gjengen står bak PIDstop opplæringssimulator. Fra venstre Øivind Loe, Frank Jakobsen, Tor Ivar Eikaas og Bjarne Foss.
SKAL INSPIRERE: Denne gjengen står bak PIDstop opplæringssimulator. Fra venstre Øivind Loe, Frank Jakobsen, Tor Ivar Eikaas og Bjarne Foss. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
31. jan. 2007 - 10:00

- Vårt hovedmål er å forenkle matematikken og fysikken slik at vi kan få opp interessen for tekniske studier, sier professor Bjarne Foss ved avdeling for Kybernetikk ved NTNU.

- Kateter passer ikke

Sammen med studenter og underbruket Cyberlab har han utviklet en opplæringssimulator med spill for teknisk trening og opplæring.

- Vi har etter hvert erkjent at dagens læringsressurser ikke er tilpasset dagens ungdom. Den gamle kateterundervisningen er kanskje ikke det som fenger mest. Derfor har vi utviklet PIDstop som gjør det enklere å forstå tekniske systemer og fysiske fenomener ved å bruke spill som er koplet til de korrekte matematiske og fysiske lover og modeller, sier Foss.

Korte spill

PIDstop har fått navnet sitt etter motorsporten pitstop, med hvor pit er erstattet med PID, som er forkortelsen for proposjonal, integral og derivat, særlig brukt om regulatorer i automasjon.

PIDstop er bygget opp med flere korte spill, som kanskje ikke varer mer enn i fem minutter. Disse spillene er knyttet til læreplan og fag.

- Spillene skal pirre elevene til å lære mer og motivere dem til å ta tekniske studier. Vi mener at spill er et utmerket alternativ til papir og blyant, sier daglig leder av Cyberlab, Tor Ivar Eikaas.

3000 brukere hittil

Nye studenter ved NTNU får en smak av programvaren når de starter opp studiene. Systemet brukes i forkurset i matematikk og fysikk forut for studiestart.

- PIDstop brukes for at studentene skal forstå at det er en sammenheng mellom matematikk, fysikk og ingeniørfag, forteller Foss.

I alt 3000 studenter har brukt PIDstop så langt. Foss håper å kunne utvikle systemet videre slik at vi kan få en fullverdig programpakke som kan brukes over flere skole- og klassetrinn. Utfordringen er å finne noen som er villige til å bidra både økonomisk og kommersielt. Hittil har programmet fått midler gjennom Norges forskningsråd og EU. Norsk Forening for automatisering har brukt systemet for å etterutdanne automatikere.

Er på internett

PIDstop er internettbasert og finnes tilgjengelig i en rekke språk: Siden selve modellene og oppgave er matematiske, er det kun snakk om å oversette oppgavetekstene. Svarene sees i form av grafikk på skjermen.

For å sjekke programvaren nærmere se, www.pidstop.com/demo

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.