KARRIERE

Lego-roboter vekker lysten

HOVEDBILDE Barn teknologi realfag
HOVEDBILDE Barn teknologi realfag

I 29 byer i Norge, Sverige, Danmark, på Island, Færøyene og Grønland er det full ståhei når barna viser fram sine arbeider. I åtte uker har de bygget og programmert lego-roboter og satt seg inn i fremtidens nanoteknologi. Nå skal arbeidene bedømmes.

Ingeniørspirer?

Statoils forskningssenter i Trondheim er fylt til trengsel, og lydnivået er svært høyt. På en egen scene sørger barna selv for underholdningen. I en sal blir alle lego-robotene demonstrert for erfarne dommere.

– Barna er motivert og engasjert, forteller dommer Heidi Fossland, etter ti timers dommerinnsats. Det er dommer Trygve Thomessen enig i: – Vi har opplevd tankegang på høyskolenivå. Dette er klare kandidater til ingeniøryrket.Nano for liten...

I et annet rom presenterer barna sine teoretiske funn. Gjengen fra Kvenvær skole har på oppdrag fra Hitra næringsforening kartlagt næringslivets kunnskap om nanoteknologi. Resultatet er heller nedslående; over halvparten av i alt 95 bedrifter vet ikke hva denne teknologien går ut på.

– Da jeg ringte, sa en mann at jeg var for liten til å kunne noe om nanoteknologi, forteller Jostein Gjertsen i Kvenværgjengen. Der tok han feil.

– Dette er første gang Kvenvær skole deltar i First Lego League (FLL), forteller en stolt lærer Anne Birgitte Belboe, som sammen med sine elever kunne ta hjem programmeringsprisen for yngre.Vant innsiktsprisen

Flere av lagene som deltok i Trondheim hadde vært med før. La de' rul(l)e Gjengen fra Lade skole deltok for fjerde gang. De har fordypet seg i genforskning.

– Vi har blant annet hatt besøk av forskere fra St. Olavs, forteller lærer Eva Lise Belboe.

– Tror du FLL har vekket dine elevers interesse for realfag?

– Ja, det er to som ønsker å bli sivilingeniører og ei jente som vil bli nanoforsker.

Dommerne ble i hvert fall imponert over La de' rul(l)e Gjengen, som vant innsiktsprisen. Den deles ut til det laget som har vist best forståelse for årets tema. Dommerne mente at de var i en klasse for seg selv med prosjektet om geneknologi og nanoteknologi.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.