OFFSHORE

Legger gigantrør for gasseksport

ENORMT PROSJEKT: På Ågotnes utenfor Bergen lagres store deler av rørene som skal utgjøre gassrøret Langeled. Eksportrøret vil forsyne 20 prosent av Storbritannias gassforbruk.
ENORMT PROSJEKT: På Ågotnes utenfor Bergen lagres store deler av rørene som skal utgjøre gassrøret Langeled. Eksportrøret vil forsyne 20 prosent av Storbritannias gassforbruk. Bilde: ESPEN LEIRSET
Espen Leirset
30. mars 2006 - 10:22

I høst skal vi kobles til britenes gassrør, og om halvannet år kan gasseksporten starte.

Eksportrøret for gass fra Ormen Lange-feltet utenfor Møre og Romsdal er alene et av Norges største byggeprosjekter. Det 1200 kilometer lange røret koster over 20 milliarder kroner å legge.

– Om et år kan de modigste gå tørrskodd til Storbritannia gjennom røret, spøker Harry Ho, som er senior construction engineer på Ormen Lange-feltet.Forsyner 20 % av England

Rørledningen skal i høst kobles til Sleipner-plattformen, som ligger langt ute i Nordsjøen i relativ nærhet til Storbritannia.

Fra Sleipner skal gassen tas videre til England med rørledningen Langeled Sør, som ble ferdiglagt i fjor.

Kroner i kassa

I oktober skal Langeled Nord og Sør kobles sammen, og anlegget i Easington kan ta imot den norske gassen i oktober 2007.

Da vil Ormen Lange forsyne 20 prosent av Storbritannias gassforbruk, og finansminister Kristin Halvorsens kasseapparat kommer til å løpe aldeles løpsk.

Ikke lett

– Dette er det tykkeste og tyngste stålrøret vi har lagt i Nordsjøen noen gang. Det er spekket med teknologiske utfordringer, sier britiske Ho.

Utbyggingen av Ormen Lange-feltet er budsjettert til å koste uhorvelig mye penger – nærmere bestemt 66 milliarder kroner. Av dette utgjør altså Langeled om lag en tredjedel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.