Antall arbeidssøkere registrert hos Nav gikk ned med 5900 i juli, justert for sesongvariasjoner.
– Selv om det er høy inflasjon, økende rente og internasjonal uro fortsetter ledigheten å falle. Hittil i år har antallet helt arbeidsledige falt med 26 100 personer, og ledigheten er nå på samme rekordlave nivå som vi hadde i 2008, sier arbeids- og velferdsdirektør, Hans Christian Holte, i en melding.
Arbeidsledigheten for ingeniører er omtrent på stedet hvil i juli, en måned hvor ledigheten vanligvis øker fordi det er mange nyutdannede som ennå ikke har fått seg jobb. 2209 innen ingeniør- og ikt-fag er nå registrert uten jobb i Navs registre.
Det gir en ledighet på knappe 0,8 prosent av arbeidsstyrken, som er blant yrkesgruppene med lavest ledighet.
Ingeniørledigheten halvert på ett år
For alle yrkesgrupper sett under ett, er andelen som er helt ledige til sammenligning på 1,7 prosent. Andelen som er helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken.
Antallet permitterte er nå tilbake på det som har vært normale nivåer før pandemien, ifølge Nav.
For ingeniør- og ikt-fag er ledigheten det siste året nesten halvert, med en nedgang på 47 prosent. Det vil si at det nå er 1934 færre arbeidsledige ingeniører enn for ett år siden. Ledigheten var juli 2021 på 1,6 prosent av arbeidsstyrken.
Det var også mange nye utlysninger innen ingeniør- og ikt-fag i juli, med 2600 nye stillinger hos Nav. Kun helse, pleie og omsorg og butikk- og salgsarbeid hadde flere nye utlysninger.
Må kjempe om hodene
Den lave ledigheten gjenspeiler seg i trygghet blant arbeidstakerne. Det viser Nitos medlemsundersøkelse, hvor 93 prosent av de 1200 spurte ingeniørene svarer at de ikke er redde for å miste jobben sin.
Tallet er det høyeste Nito har registrert etter at de spurte spørsmålet for første gang i 2014.
– I et så godt jobbmarked som det er nå, må arbeidsgiverne kjempe om de beste hodene, har Trond Markussen, leder i Nito, tidligere uttalt til TU.