KRAFT

Ledige tak ønskes leid

Solenergi gjør ledige tak til mangelvare.

Solcelleselskapet Belectric har inngått en  avtale med supermarkedkjeden Edeka om å dekke butikkene deres med solcellepaneler.
Solcelleselskapet Belectric har inngått en avtale med supermarkedkjeden Edeka om å dekke butikkene deres med solcellepaneler. Bilde: Belectric

Solkraftsatsingen i Tyskland har ført til en massiv jakt på ledige tak, ifølge flere installasjonsfirmaer.

Firmaene leter store takarealer på butikker og lagere, for å dekke dem med solcellepaneler.

Den siste trenden er å bygge solcellepaneler over kjøpesenternes parkeringsplasser. Ledige tak begynner å bli mangelvare.

Les også: Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

Grønnvasker parkeringsplasser

Selskapet Belectric har inngått et samarbeid med Edeka, Tysklands største supermarkedkjede. Installasjonsfirmaet setter opp solcellepaneler på takene til kjedens butikker og lagere.

I tillegg dekker firmaet også parkeringsplasser med solcelletak. På den måten sikres energi, skygge til bilene og miljøprofil.

– Enkelte butikker har dekket opp til halvparten av sitt kraftbehov på denne måten, sier Rolf May, salgssjef for Belectrics takprosjekt til Nyteknik.

– Har butikkene solcellepaneler på parkeringsplassen, så bruker kundene lenger tid i butikken, siden de vet at de kommer tilbake til en sval bil, forteller May.

Les også: Her kommer Norges største solfangeranlegg

Kunder i Saudi-Arabia

Konseptet har vekket interesse også utenfor Tysklands grenser.

I Saudi-Arabia bygger selskapet verdens største solcelledekte parkeringsplass, med plass til 4500 biler for Saudi Arabian Oil Company.

Dette anlegget i Helmbrechts i Tyskland har en installert effekt på 795 kWp. Belectric
 

Dekkgiganten Goodyear Dunlop har også et av verdens største takbaserte solcelleanlegg. Solkraftverket på taket av europalageret deres i Philippsburg vest i Tyskland har en effekt på 7,4 MW.

Installasjonsfirmaet Juwi står bak dette, og flere andre takbaserte solkraftverk.

– Når vi finner et bra tak, pleier vi å ta kontakt med eieren og foreslå en avtale. Vi installerer, finansierer og leier så ut anlegget til eieren. De forbedrer imaget sitt og får tiltang til billig kraft, vi får en bra avkastning, forteller Ricarda Schuller, pressetalsmann i Juwi til Nyteknik

Les også:

Nye solceller kan gi billigere strøm

Dette glasset produserer strøm  

Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom

USAs største solpark skal drive iCloud  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.